Kynutá bábovka s makovo - řepnou nádivkou a švestkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 600 g polohrubé mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěné Hery
- špetka soli
- 120 g krystalového cukru
- 35 g droždí
- 1 vejce
- kůra z 1/2 citronu
- Nádivka:
- 200 g mletého máku
- asi 200 ml mléka
- 50 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce cukru
- trochu skořice
- trochu citronové kůry
- rum
- asi 200 g vařené cukrové řepy nastrouhané na hrubém struhadle
- rozpůlené švestky (čerstvé, mražené, kompotované)
Postup Kynutá bábovka s makovo - řepnou nádivkou a švestkami
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj dáme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme droždí vykypět, přidáme vejce, vlahou heru, srouhanou citronovou kůru a zaděláme hladké těsto, které na teplém místě necháme vykynout.
Do kastrolku dáme mák, mléko, cukr, skořici, citronovou kůru a za stélého míchání vaříme na mírném ohni asi 15 minut, musí být hustý. Pak přidáme řepu a máslo, povaříme ještě 5 minut a odstavíme. Nejlépe je ho uvařit den předem, aby vychladnul. Potom do něj zamícháme vanilkový cukr a trochu rumu.
Těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme obdélník, který potřeme makovou nádivkou, poklademe švestkami, ale jen tři řady na okraji, který budem stáčení do rolády začínat. Opatrně stočíme do rolády a vložíme do sádlem vymaštěné bábovkové formy.
Necháme chvilku vykynout, vrch potřeme rozpuštěným sádlem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na 10 minut, potom troubu stáhneme na 160°C a pečeme asi 90 minut. Vpichem špejle se špicí zjistíme zda už je bábovka upečená, musí být špejle po vytažení suchá a ne lepit od těsta.