Květinový růžovofialový dort
Recepty, DortySuroviny
- 8 vajec
- 240 g cukru krystal
- 240 g hladké mouky
- 8 lžic oleje
- špetka soli
- krém:
- 250 g másla
- 300 ml vody
- 6 lžic hladké mouky
- cukr moučka podle chuti
- 1 lžíce kakaa
- marcipánová falešná hmota (potahovací)
- jahodová marmeláda
- kompotované jahody
Postup Květinový růžovofialový dort
Postup přípravy receptu
-
Bílky se solí a cukrem ušleháme do pevného sněhu, min. 5 min. Poté všleháme olej a žloutky a lehce vmícháme mouku.
Těsto nalijeme do 30cm dortové formy vyložené na dně pečicím papírem a pečeme 40 min.na 150°C.
Vychladlý korpus prořízneme, potřeme marmeládou, krémem (cca 1/4 si necháme), poklademe jahodami, přiklopíme vrchní částí a celý dort pomažeme rovnoměrně krémem.
Krém: z vody a mouky uvaříme bešamel o hustotě hustší krupicové kaše, studený prošleháme, abychom zničili případné malé hrudky.
Do změklého másla všleháme kakao a cukr, poté po částech všleháme bešamel.
Promazaný korpus necháme v lednici ztuhnout a potáhneme falešným marcipánem.
Zdobíme barevnými kytičkami z téhož.