Svačinové jablečné misky s křupavou posýpkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 50 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 100 ml mléka
- 70 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- špetka skořice
- 3-4 jablka
- Posypka:
- 20 g loupaných mletých mandlí
- 20 g hnědého cukru
- 20 g polohrubé mouky
- 20 g změklého másla
- 1/2 lžičky kakaa
Postup Svačinové jablečné misky s křupavou posýpkou
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a lehce našleháme metličkou s cukrem.
Do našlehané směsi přimícháme rum a mléko.
Mouku promícháme s kypřícím práškem, špetkou soli a špetkou skořice a zamícháme do těsta.
Z neoloupaných jablek odstraníme jádřince a jablka i se slupkou nastrouháme na tenoučké plátky. Jablka vmícháme do těsta.
Malé zapékací mističky vymažeme máslem a naplníme připraveným těstem.
Ingredience na posýpku promneme a vytvoříme drobenku, kterou rozdělíme na těsto v mističkách.
Pečeme na 180°C asi 20 minut, až posypka pěkně zezlátne. Podáváme ještě teplé, vyjídáme lžičkou přímo z misek. Moučník je moc dobrý i studený, můžeme ho klidně přibalit na svačinu do práce nebo do školy. Jestliže chceme moučník z formičky vyklopit a mít něco jako koláček, stačí, když na dno formičky vložíme kolečko vystřižené z pečícího papíru. Ostrým nožem objedeme kraj moučníku a koláček lehce vyklopíme z formičky.