Květákovo - sýrové placky s petrželkou a muškátovou vůní
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Květák (větší)
- muškátový oříšek (2 strouhnutí)
- 3 vejce
- sůl
- pepř bílý (mletý)
- cibule (menší)
- 2 ks mrkve
- 1 svazek petržele (5 větviček)
- 1/4 lžičky muškátový květ
- 5 lžic (i více) polohrubé mouky
- 100 - 150 g eidamu
- strouhanka (na obalení)
- olej (na smažení)
Postup Květákovo - sýrové placky s petrželkou a muškátovou vůní
Postup přípravy receptu
-
Květák opláchneme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a přidáme 2 strouhnutí muškátového oříšku. Květák přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Květák nemá být měkký, jen lehce předvařený.
Poté květák vyjmeme do mísy a necháme vychladnout. Květákový vývar nevyléváme, použijeme ho na zeleninovou polévku. Vychladnuý květák rozebereme na růžice a kromě silných částí košťálu jej nahrubo nakrájíme (rozemneme v ruce) do mísy. Dvě menší růžice si schováme do polévky. Ke květáku nahrubo nastrouháme mrkev, cibuli, sýr, přidáme na jemno pokrájenou petrželku, vejce, sůl, špetku pepře, muškátový květ, polohrubou mouku a vše pečlivě promícháme.
Směs necháme asi 10 minut odstát, aby směs stačila zhoustnout. Dle potřeby dosolíme. Směs nemá být příliš tuhá, aby placičky zůstaly křehké a šťavnaté. Strouhanku si nasypeme do širší misky.
V pánvi si rozehřejeme asi 1/2 cm vrstvu oleje. Ze směsi si odebíráme množství velké asi jako golfový míček a uděláme silnější placky a ty lehce obalujeme ve strouhance.
Pokládáme je do horkého oleje a pomalu je smažíme do světlé barvy. Jako příloha se hodí brambory, bramborová kaše nebo jako my chléb a zeleninový salát.