Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 středně velký květák
- 200 g anglické slaniny vcelku
- 1 cibule
- 2 tavené sýry typu Smetanito (po 50 g)
- máslo
- 100 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- hladká mouka
- sekaná petrželka
- muškátový oříšek
- podravka nebo vegeta
- pepř
- sůl
Postup Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky a asi 5 minut povaříme v osolené vodě.
Slaninu nakrájíme na nudličky a spolu s velmi drobně nasekanou cibulkou ji opékáme asi 10 minut. Podle potřeby přidáme máslo.
Zasypeme asi dvěma lžícemi hladké mouky, promícháme a zalijeme mlékem a smetanou. Uvaříme hustý bešamel, ve kterém necháme rozpustit tavené sýry.
Osolíme, opepříme, postrouháme muškátovým oříškem a případně dochutíme vegetou.
Bešamel dobře promícháme s povařeným květákem, vsypeme do zapékací misky a vložíme do trouby rozehřáté na 200°C asi na půl hodiny.