Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 středně velký květák
200 g anglické slaniny vcelku
1 cibule
2 tavené sýry typu Smetanito (po 50 g)
máslo
100 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
hladká mouka
sekaná petrželka
muškátový oříšek
podravka nebo vegeta
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky a asi 5 minut povaříme v osolené vodě.

  2. Slaninu nakrájíme na nudličky a spolu s velmi drobně nasekanou cibulkou ji opékáme asi 10 minut. Podle potřeby přidáme máslo.

  3. Zasypeme asi dvěma lžícemi hladké mouky, promícháme a zalijeme mlékem a smetanou. Uvaříme hustý bešamel, ve kterém necháme rozpustit tavené sýry.

  4. Osolíme, opepříme, postrouháme muškátovým oříškem a případně dochutíme vegetou.

  5. Bešamel dobře promícháme s povařeným květákem, vsypeme do zapékací misky a vložíme do trouby rozehřáté na 200°C asi na půl hodiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!