Květák s cibulí a barevnou paprikou

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

květák 3 ks
voda a sůl na povaření květáku (je dobré přidat trochu té citr. šťávy)
oblíbený okurkový lák bez koření, to přidáváme pak do každé sklenice
(např.: 1 l vody, 3,5 dl octa, 40 g soli, 90 g cukru a 12 spolarinů - to
by mělo vystačit asi na 2 - 3 květáky - podle velikosti)
barevné papriky - nejlépe červené a světlezelené
nebo žluté masitější slovenské špičaté papriky (tmavězeleným
se vyhněte, mají po zavaření nepěknou barvu)
3 - 4 cibule
koření na dno každé 0,7 l zavařovačky: 1/2 bobkového listu,
3 ks nového koření, asi 6 celých pepřů a trošku hořčičného semínka

Postup přípravy receptu

  1. Nálev svaříme sladkokyselý, podle některého oblíbeného receptu (třeba jako na okurky). Pokud máme, použijeme bílý ocet (není podmínkou) nebo zředěnou octovou tresť, aby květák zůstal po zavaření bílý.

  2. Květák rozebereme na růžice, povaříme v osolené vodě do poolměkka (3-5 minut), scedíme a pod studenou vodou zchladíme. Papriky použijeme nejlépe polovinu světlých zelených, nebo žlutých a polovinu červených nebo jen samé červené, nejlépe trochu masitější. Papriky očistíme, opereme, vykrájíme stopky a jádřince a nakrájíme je na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka nebo půlkolečka (nebo - máme-li, použijeme loupané a trochu povařené celé maličké cibulky).

  3. Do sklenic dáme na dno koření (celý pepř, nové koření, kousek bobkového listu a trošku hořčičného semínka) a potom dáváme vrstvy: cibule, zelená paprika, květák, cibule, červená paprika, květák... a vrstvy opakujeme. Zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Vložíme do páry a při teplotě 80°C sterilujeme 15 minut. Takto zavařený květák ve sklenicích dobře vypadá, ale hlavně díky paprice a cibuli skvěle chutná, bude to chutnat i těm, kdo zavařený květák moc nemusejí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!