Kvasový chléb s mákem a sýrem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g pravidelně živeného žitného kvásku
- 120 g (ml) vody
- 50 g žitné chlebové
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- Dále je potřeba:
- 200 g (ml) vody
- lžíce oleje
- 60 g strouhaného sýra
- 3 lžíce nemletého máku
- 2 lžičky soli
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g hladké mouky
Postup Kvasový chléb s mákem a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas smícháme a necháme 10-12 hodin kynout. K hotovému rozkvasu přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (2-3 hodiny v teple). Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který omoučíme a opět necháme vykynout v teple, v dobře moukou vysypané ošatce (1-2 hod.).
Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadit do 250°C teplé trouby, ihned teplotu zmírnit na 230°C/20 min, dopéct na 200°C/20-30 min).