Kváskový chléb se syrovátkou, semínky a ovesnými vločkami
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 150 g žitného kvásku
- 1 kávová lžička římského kmínu
- 3 kávové lžičky kmínu
- 10 g soli
- 240 g čerstvé syrovátky která se nashromáždila při odkapávání sýra (nebo odstátou vodu)
- 15 g kvalitního rostlinného oleje
- 400 g BIO pšeničné mouky
- Nemusí být, ale já přidala:
- 20 g slunečnicových semínek
- 5 g sezamových semínek
- 20 g ovesných vloček
Postup Kváskový chléb se syrovátkou, semínky a ovesnými vločkami
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve spojíme kvásek, tekutiny a koření.
Přidáme mouku, případně semínka a vločky a uhněteme těsto. Podle potřeby přidáme mouku, těsto by mělo být jemné, měkké, ale nesmí se lepit k rukám.
Uložíme ho do pomoučněné uzavřené mísy (pod pokličku nebo do igelitu), aby si vytvořilo vlhké prostředí a necháme kynout.
Máme dvě možnosti: 1. při pokojové teplotě cca 4 hodiny 2. v lednici 10 - 12 hodin + 2 hodiny při pokojové teplotě
Těsto překládáním trošku propracujeme, vytvarujeme bochník, který dáme na plech s pečícím papírem a necháme 1-2 hod dokynout (na posledních 15 min na sporák nad rozpálenou troubu, aby se trochu nahřál i plech s chlebem, pokud bude moc studený, chléb může prasknout po obvodu).
Rozpálíme si troubu na 220 °C a dno dáme plech s vodou.
Nakynutý bochník nařízneme (bez naříznutí by mohl prasknout někde kde nechceme), potřeme vodou a dáme péci.
Nejdřív necháme cca 12 minut na 220°C na barvu, potom troubu stáhneme na 180°C a dopečeme 25 - 30 minut.
Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.