Kváskový chléb se syrovátkou, semínky a ovesnými vločkami

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

150 g žitného kvásku
1 kávová lžička římského kmínu
3 kávové lžičky kmínu
10 g soli
240 g čerstvé syrovátky která se nashromáždila při odkapávání sýra (nebo odstátou vodu)
15 g kvalitního rostlinného oleje
400 g BIO pšeničné mouky
Nemusí být, ale já přidala:
20 g slunečnicových semínek
5 g sezamových semínek
20 g ovesných vloček

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve spojíme kvásek, tekutiny a koření.

  2. Přidáme mouku, případně semínka a vločky a uhněteme těsto. Podle potřeby přidáme mouku, těsto by mělo být jemné, měkké, ale nesmí se lepit k rukám.

  3. Uložíme ho do pomoučněné uzavřené mísy (pod pokličku nebo do igelitu), aby si vytvořilo vlhké prostředí a necháme kynout.

  4. Máme dvě možnosti: 1. při pokojové teplotě cca 4 hodiny 2. v lednici 10 - 12 hodin + 2 hodiny při pokojové teplotě

  5. Těsto překládáním trošku propracujeme, vytvarujeme bochník, který dáme na plech s pečícím papírem a necháme 1-2 hod dokynout (na posledních 15 min na sporák nad rozpálenou troubu, aby se trochu nahřál i plech s chlebem, pokud bude moc studený, chléb může prasknout po obvodu).

  6. Rozpálíme si troubu na 220 °C a dno dáme plech s vodou.

  7. Nakynutý bochník nařízneme (bez naříznutí by mohl prasknout někde kde nechceme), potřeme vodou a dáme péci.

  8. Nejdřív necháme cca 12 minut na 220°C na barvu, potom troubu stáhneme na 180°C a dopečeme 25 - 30 minut.

  9. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!