Hovězí po cikánsku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 200 g hovězí kližky
- centimetrový plátek slaniny
- rajský protlak (malá plechovka)
- 1 středně velká cibule
- 2 rajčata
- 2 větší bílé papriky
- cca 0,5 l hovězího vývaru
- olej
- sůl
- pepř
- červená paprika
- 2 lžíce tmavé instantní jíšky Knoor
- Příloha:
- hrnek rýže
- 1/2 lžičky soli
- voda
Postup Hovězí po cikánsku
Postup přípravy receptu
-
Hovězí kližku nakrájíme na větší kostky, slaninu na malé kostičky, cibuli a bílé papriky na drobno. Rajčata zalijeme vařící vodou, necháme spařit, oloupeme, vydlabeme zrníčka a nakrájíme na malé kousky.
Na troše oleje (opravdu jen trošku, slanina ještě tuk pustí) necháme vyškvařit slaninu, přidáme cibuli, osmahneme do růžova, přidáme na kostky nakrájenou kližku, necháme zatáhnout, osolíme a opepříme, zasypeme paprikou, přidáme rajský protlak a zalejeme vývarem, nebo vodou s bujon kostkou. Necháme cca hodinu podusit, jakmile je maso měkké, přidáme bílé papriky, rajčata a dalších 20 minut dusíme. Podle potřeby dolejeme vodou, zahustíme jíškou, kterou necháme minutku povařit.
Mezitím si rýži propláchneme, zalijeme vodou (vody asi 1 cm nad rýži), přidáme sůl a přivedeme k varu. Jakmile se rýže vaří, dáme pokličkou zakrytý hrnec do trouby, kterou jsme si rozehřáli na cca 180 stupňů a pečeme 20 minut.