Kváskové špaldové/grahamové rohlíky - základní a žertovná varianta
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 350 g hladké chlebové pšeničné mouky T650
- 150 g hladké špaldové mouky (případně dávám grahamovou směs na chleba do pekárny)
- 250 ml vlažné vody
- (alternativně nahradit část vody šťávou z červené řepy, cca 40-50g)
- 80 g másla (nechám rozpustit)
- 10 g cukru nebo 15 g medu
- 10 g soli
- 1 vrchovatou lžičku kvásku (cca 20g) - může být žitný
Postup Kváskové špaldové/grahamové rohlíky - základní a žertovná varianta
Postup přípravy receptu
-
První den si připravíme kvásek: Do mísy vložím jednu lžíci kvásku (20 g), přidám 166 g hl. mouky a 100-150 g vlažné vody. Konzistence zamíchaného těsta by měla být řidší, aby se kvásku snadněji pracovalo, ale ne úplně tekutá.
Vše promíchám a zpracuji až je těsto spojené.
Přikryji a nechám v teple pracovat cca 10-12 h (ideálně v noci).
Druhý den rozpustím máslo a nechám vychladnout.
Vezmu vyzrátý kvásek (měl by mít bublinky a zvětšený aspoň na 1/3 původního objemu), přidám k němu med a sůl a rozmíchám.
Teprve potom přidám zbytek mouky a vody (100-150 g).V případě, ze chci udělat rohlíky zajímavější, nahradím část vody šťávou z červené řepy. Stačí cca 40g.
1 středně velkou řepu oloupu, nastrouhám na jemném struhadle a vymačkám šťávu. Množství vody zredukuji o množství použité šťávy, jinak by těsto bylo příliš řídké! Výsledné těsto bude mít barvu žvýkačky.
Vše vymíchám do hladkého těsta a teprve potom přidám rozpuštěné máslo. Těsto bude chvíli v másle plavat, ale žádnou paniku!
V tomto momentě je třeba těsto zpracovávat (nejlépe ručně) tak dlouho, dokud se všechno máslo nevstřebá. Trvá to cca 10-15 minut.Těsto by následně mělo být vláčné, téměř nelepivé a mísa by měla být prakticky čistá. Pokud se těsto hodně lepí, přidám mouku.
Těsto nechám v přikryté míse kynout na teplém místě (ideálně v troubě vyhřáté na 40 stupňů) cca 2-3 hodiny.
Co 1/2 hodiny těsto cca 10 vteřin překládám (od kraje do středu). Toto opakuji 3-4 krát a pak už nechám těsto jen kynout.
Po vykynutí těsto rozdělím na cca 70-80 g bochníčky, které případně ještě popráším moukou (podle konzistence těsta), chvíli zpracuji a nechám 10 min postát.
Potom válečkem rozvalím na tvar elipsy (obdélníku s kulatými rohy na tloušťku cca 1/2 cm) a sroluji do ruličky, cca 15-17 cm dlouhé. Tvar by mel byt rovnoměrný, po celé délce valečku.
V případě použití řepové šťávy, budou neupečené rohlíky vypadat opravdu zajímavě.
Hotové rohlíky kladu na plech s pečícím papírem (6 na jeden plech). Je třeba nechávat mezi rohlíky dostatečné mezery, jinak se po nakynutí slepí!
Lehce orosím vodou, přikryji mikrotenovým sáčkem, aby těsto neoschlo a nechám další 1-2 hodiny kynout ve vyhřáté troubě. Rohlíky by měly zvětšit objem min. o 1/3.
Půl hodinu před samotným pečením dám na spodek trouby kastrol s vodou, jeden plech a zapnu na 250 °C.
Těsně před pečením opatrně odstraním sáček (bude nejspíš přilepený) znovu lehce postříkám vodou a přesunu i s pečícím papírem na rozpálený plech. Pak rychle do trouby.
Po 5 minutách snížím teplotu na 210 °C a nechám péct dalších 5 minut. Je potřeba hlídat, ať se rohlíky (hlavně zespodu) moc nepřipečou. 10 minut je obvykle tak akorát.