Kváskové dalamánky z kefíru

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

rozkvas:
25 g pravidelně občerstvovaného žitného kvásku
150 g vody
150 žitné mouky celozrnné jemné
- vše smícháme dohromady a 10-14 hodin necháme v teple kvasit.
Dále:
100 g vody
100 g domácího kefíru
2 lžičky soli
2 lžičky cukru
velká špetka drceného kmínu
30-35 g změklého sádla
370 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (pokud použijeme kefír koupený, řidší než domácí, bude dobré z odměřené vody odebrat velkou lžíci) a umícháme těsto, které necháme v teple nakynout (asi 1,5-2 hodiny).

  2. Z těsta zformujeme váleček, rozřízneme na 8-10 dílků a lehce z každého uděláme dalamánek – všechny necháme na plechu s pečící fólií nakynout (2 hodiny) a potřené vodou nebo vejcem upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/25-30 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!