Kvašená zelenina Mixle v piksle
Recepty, ZavařeninySuroviny
- různé druhy zeleniny:
- zelí bílé
- červené zelí
- červená řepa
- mrkev
- cibule
- celer
- ředkev
- sůl (na 1 kg zeleniny asi 15 g)
Postup Kvašená zelenina Mixle v piksle
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninu očistíme a na robotu nakrouháme. Ve velké míse ji promícháme se solí (můžeme přidat i kmín) a napěchujeme do zavařovacích sklenic se šroubovacím víčkem. Zeleninu ve sklenicích co nejvíce stlačíme, abychom z ní dostali ven všechen vzduch.
Nad zeleninou by měl zůstat asi 1 cm vytlačené vody. Pokud tomu tak není, vodu dolijeme, sklenice uzavřeme, naskládáme na plech nebo tác s vyšším okrajem (pro zachycení vytékající šťávy)a necháme v teple kvasit.
Voda vzpění, víčka se nafouknou a po jejich opětovném spadnutí je hotovo - proces trvá přibližně 2 dny, podle teploty v místnosti.
Poté sklenice zvenku omyjeme a dáme do chladna. Zeleninu můžeme konzumovat ihned po vykvašení nebo ji skladovat v chladu a postupně ji odebírat. Podáváme jako přílohu k pokrmům nebo samostatně,jako super zdravý salát, jen pokapanou kvalitním olejem.