Kuřecí tajine s lilkem, cizrnou a meruňkami
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 600 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 střední lilek
- 4 zralá velká rajčata
- 100 g sušených meruněk
- 1 konzerva cizrny (400 g)
- sůl
- pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky zázvoru
- 2 lžičky koření Ras el Hanout
- špetka šafránu
- šťáva z poloviny citrónu
- hrstka nasekaného koriandru
- hrstka nasekané petrželky
- 300 ml silného kuřecího vývaru
- olivový olej
Postup Kuřecí tajine s lilkem, cizrnou a meruňkami
Postup přípravy receptu
-
Maso ze stehen nakrájíme na větší kousky. V nádobě tajine necháme zahřát olej a maso ze všech stran necháme opéct. Když je ze všech stran lehce zlatavé, vyndáme z tajine a odložíme do tepla.
Přilijeme lžíci oleje a vhodíme nakrájenou cibuli a nasekané stroužky česneku. Když cibule začne zlátnout, přidáme papriku nakrájenou na proužky a lilek nakrájený na kostičky. Necháme několik minut restovat.
Pak přisypeme všechno koření a asi minutu osmahneme. Přidáme nakrájená rajčata, opláchnuté meruňky a zalijeme vývarem. Osolíme. Nahoru položíme opečené kousky masa. Přiklopíme pokličkou a necháme při mírné teplotě dusit, až bude maso měkké a tekutina se zredukuje na minimum. Přimícháme scezenou cizrnu, citrónovou šťávu a podle potřeby dochutíme. Nakonec vmícháme koriandr a petrželku. Podáváme s bulgurem, kuskusem nebo rýží a doplníme hustým bílým jogurtem.