Kuřecí stehýnka s kedlubnovou omáčkou a bramborovým knedlíkem (vše bezlepkové)
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Bramborový knedlík:
- 5-6 středních brambor
- 5-6 lžic rýžové jemné krupice
- 5-6 lžic kukuřičného škrobu
- zarovnaná lžička soli
- Kuřecí stehýnka:
- 2 kuřecí stehna
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- sušený česnek
- kardamom
- čerstvá petrželka či mražená petrželka
- 70 g másla na roztopení
- 2 plátky másla na stehýnka
- Kedlubnová omáčka:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibulka
- 2 kedlubny
- lžička soli
- lžička drceného kmínu či mletého kmínu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 stroužky česneku
- špetka pepře
- lžíce citronové šťávy
Postup Kuřecí stehýnka s kedlubnovou omáčkou a bramborovým knedlíkem (vše bezlepkové)
Postup přípravy receptu
-
Uvařte si 5-6 středních brambor ve slupce. Následně nechte zchladit a oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle, přidejte ostatní ingredience a vše uhněťte. Vytvarujte dva podlouhlé knedlíky a vložte je do vroucí osolené vody.
Vařte 15 minut, pak je vyjměte a nechte zchladnout. Nejlepší jsou totiž až po vychladnutí, před podáváním je ohřejte.
Kuřecí stehýnka si buď připravte podle své chuti, nebo jako já: 2 stehýnka omyjte a osušte. Osolte z obou stran. Rozpusťte máslo, do kterého podle svých chutí dejte sladkou papriku, sušený česnek, kardamom a černý pepř. Tuto směs vetřete do stehýnek z obou stran. Vložte stehýnka do pekáče či konvektomatu a položte na ně ještě plátky másla.
Posypejte čerstvou petrželkou a podlijte vodou. Pečte podle svých zvyklostí. Já peču v konvektomatu 40 minut na 180°C, pak přidám teplotu na 200°C a peču ještě 20 minut. Průběžně podlévám.
Kedlubny oškrábejte, očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na oleji orestujte na kostičky pokrájenou cibulku, přisypejte kedluben, chvíli pomíchejte a podlijte vodou. Osolte, okmínujte a duste pod poklicí asi 20 minut.
Poté ponorným mixérem rozmixujte do požadované konzistence (já si nechala trochu hrubého). Dochuťte lahůdkovým droždím, česnekem, pepřem, případně solí a můžete na kyselou chuť přidat citronovou šťávu. Nechte ještě 5 minut povařit.