Kuřecí stehýnka s kedlubnovou omáčkou a bramborovým knedlíkem (vše bezlepkové)

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Bramborový knedlík:
5-6 středních brambor
5-6 lžic rýžové jemné krupice
5-6 lžic kukuřičného škrobu
zarovnaná lžička soli
Kuřecí stehýnka:
2 kuřecí stehna
sůl
pepř
sladká paprika
sušený česnek
kardamom
čerstvá petrželka či mražená petrželka
70 g másla na roztopení
2 plátky másla na stehýnka
Kedlubnová omáčka:
1 lžíce oleje
1 cibulka
2 kedlubny
lžička soli
lžička drceného kmínu či mletého kmínu
2 lžíce lahůdkového droždí
2 stroužky česneku
špetka pepře
lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Uvařte si 5-6 středních brambor ve slupce. Následně nechte zchladit a oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle, přidejte ostatní ingredience a vše uhněťte. Vytvarujte dva podlouhlé knedlíky a vložte je do vroucí osolené vody.

  2. Vařte 15 minut, pak je vyjměte a nechte zchladnout. Nejlepší jsou totiž až po vychladnutí, před podáváním je ohřejte.

  3. Kuřecí stehýnka si buď připravte podle své chuti, nebo jako já: 2 stehýnka omyjte a osušte. Osolte z obou stran. Rozpusťte máslo, do kterého podle svých chutí dejte sladkou papriku, sušený česnek, kardamom a černý pepř. Tuto směs vetřete do stehýnek z obou stran. Vložte stehýnka do pekáče či konvektomatu a položte na ně ještě plátky másla.

  4. Posypejte čerstvou petrželkou a podlijte vodou. Pečte podle svých zvyklostí. Já peču v konvektomatu 40 minut na 180°C, pak přidám teplotu na 200°C a peču ještě 20 minut. Průběžně podlévám.

  5. Kedlubny oškrábejte, očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na oleji orestujte na kostičky pokrájenou cibulku, přisypejte kedluben, chvíli pomíchejte a podlijte vodou. Osolte, okmínujte a duste pod poklicí asi 20 minut.

  6. Poté ponorným mixérem rozmixujte do požadované konzistence (já si nechala trochu hrubého). Dochuťte lahůdkovým droždím, česnekem, pepřem, případně solí a můžete na kyselou chuť přidat citronovou šťávu. Nechte ještě 5 minut povařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!