Ořechový dort pro milovníky čokolády

Recepty, Dorty

Suroviny

Na ořechové těsto:
4 větší vajíčka
180 g pískového cukru
1 vanilkový cukr
100 g hrubé mouky
1,5 dl strouhaných vlašských ořechů (část může být nasekaná)
4 lžíce silné mokka kávy
špetka soli
Na tmavé těsto:
2 větší vajíčka
2 vrchovaté lžíce pískového cukru
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 vrchovatá lžíce hrubé mouky
1 lžíce kvalitního holandského kakaa
4 kostičky strouhané čokolády
1 lžíce oleje
špetka soli
1 krémová čokoládová náplň Dr. Oetkera
2 dl mléka
1 vrchovatá lžíce práškového cukru
koňak nebo jiná ušlechtilá lihovina
Na polevu:
100 g čokolády
1 dl šlehačky
případně kousek čokoládových kaštanů
čokoládové zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vyšleháme piškotová těsta a upečeme 2 korpusy.

  2. Já začínám přípravou sněhu: Z bílků a špetky soli ušlehám sníh, do kterého postupně zašlehám cukr.

  3. Postupně přidávám žloutky a tekutinu (do ořechového korpusu teplou kávu, do čokoládového olej) a ještě chvíli šlehám. Nakonec opatrně ručně vmíchám sypké přísady.

  4. Dno dortové formy (23 cm) vyložím papírem, který vymažu máslem a vysypu polohrunou moukou.

  5. Ořechový korpus peču velmi zvolna, maximálně na 150 stupňů. Čokoládový prudčeji, aby se tenké těsto nevysušilo.

  6. Po vychladnutí rozřízneme ořechový korpus na polovinu (nejraději to dělán ostřejší nití) a všechny díly pokropíme alkoholem, zvláště čokoládový, který bude uprostřed.

  7. Pláty pomažeme krémem, který připravíme podle návodu na obalu (lze přidat trochu nasekané čokolády), sestavíme dort a lehce ho na chvíli zatížíme, aby byl rovný.

  8. Pak ho necháme vychladit a potáhneme ho skvělou polevou podle tohoto receptu: http://www.toprecepty.cz/recept/32811-cokoladova-poleva-krem/.

  9. Vršek jednoduše ozdobíme třeba kousky barevně odlišné čokolády.

  10. Nakonec dáme alespoň na 1 den proležet do chladna nebo do lednice.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!