Kuřecí stehna na šalvěji, plněná chorizem a bazalkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Kuřecí stehna s kostí 3 ks
chorizo 100 - 150 g
mleté vepřové maso (plec) 150 g
šalvěj 3 listy
bazalka 3 listy
sůl
pepř mletý bílý
cibule 2 ks
víno bílé suché 1 dcl
olivový olej 1 lžíce
mouka hladká 1 lžíce
vývar drůbeží (voda) na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna vykostíme - maso zbytečně nerozkrajujeme, ale kosti šikovně vytáhneme, bez většího porušení kůže a masa.

  2. Chorizo nakrájíme na kostičky a mixérem je rozdrtíme na jemno (dělala jsem ponorným a šlo to dobře).

  3. V misce si rozmícháme mleté maso, namleté chorizo, nakrájenou bazalku, špetku pepře, sůl a lžíci vína.

  4. Vykostěná stehna naplníme připravenou masovou směsí a poté je sepneme kovovými jehlami (zašitím nití) tak, aby nám náplň nevypadávala ven. Hotové maso jemně osolíme.

  5. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a stehna na něm ze všech stran opečeme do zlatova.

  6. Cibuli si oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme do pekáčku. Opečená stehna přidáme k cibuli (švem dolů), výpek na pánvi si trochu naředíme, lehce odvaříme a nalijeme do pekáčku. Pod každé stehno dáme lístek šalvěje, maso podlijeme do 1/3 výšky masa, lehce osolíme, přiklopíme poklicí a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Během pečení do šťávy seškrabujeme nápek ze stěn pekáčku (pro výslednou barvu šťávy), maso přeléváme vypečenou šťávou a dle potřeby podléváme vývarem.

  7. Hotové maso vyjmeme a uložíme do tepla.

  8. Šťávu si vypečeme na tuk, přidáme mouku, za stálého míchání jí orestujeme do zlatova a podlijeme vývarem. Necháme jí 10 min. provařit, pak přidáme víno a necháme ještě asi 10 min. pomalu provářet. Šťáva by nám měla udělat glanc - pustit tuk na povrch. Zahustit lze i moukou rozmíchanou s trochou studené vody.

  9. Provařenou šťávu dochutíme solí, špetkou mletého pepře a vložíme do ní hotová stehna zbavená jehel. Šťávy má být jen trochu - není to omáčka. Jako příloha se hodí rýže, nebo brambory v mnoha úpravách - opečené, vařené, kaše. A samozřejmě i čerstvá zelenina - obloha, salát.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!