Kuřecí satay s burákovou omáčkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 kuřecí prsní řízky
Marináda:
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1 polévková lžíce rybí omáčky
1 polévková lžíce třtinového cukru (ale může být i bílý)
0,5-1 dl vody
Omáčka:
1 polévková lžíce olivového oleje
200 g arašídového másla
250 ml kokosového mléka
2 polévkové lžíce rybí omáčky (máte-li solené máslo, pak jen 1 nebo vůbec - dle ochutnání)
3 polévkové lžíce sweet chilli omáčky
kávová lžička sušené mleté citrónové trávy nebo 3 stonky čerstvé, přepůlené a potlučené paličkou

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na menší kousky, které se dají napichovat na špíz.

  2. Ingredience na marinádu rozmixujeme a mixujeme tak dlouho, dokud se nerozpustí cukr a z marinády nevznikne kompaktní hmota. Nakrájené maso do vzniklé marinády zamícháme, aby se v ní rovnoměrně obalilo a necháme v ledničce marinovat. Stačí dvě hodiny, já jsem nechala přes noc.

  3. Poté napícháme kousky masa na špízy, které grilujeme v troubě pod elektrickým grilem přímo na roštu, pod který umístíme plech na zachytávání zbytků marinády. Během grilování můžeme potírat zbytkem marinády, příp. olivovým olejem. Špízy během grilování obracíme.

  4. Na omáčku zahřejeme (ale ne zcela rozpálíme) na pánvi olej, přidáme celé burákové máslo a celé kokosové mléko, sweet chilli a (pokud máme nesolené burákové máslo) i rybí omáčku, vložíme stonky citronové trávy nebo dáme sušenou.

  5. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se nespojí ingredience v hladkou omáčku, pak odstavíme. Vytáhneme klacíky citronové trávy. Omáčka nesmí přijít k varu, jinak se tuk oddělí a už se nespojí. Chuti to není na závadu, snad jen vzhledu.

  6. Hotové špízy podáváme přelité omáčkou, nebo omáčku podáváme zvlášť na namáčení. Vhodnou přílohou je rýže basmati, my jsme měli jasmínovou. Špatné by to asi nebylo ani s kuskusem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!