Kuřecí kousky na sladkokyselo
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 3 ks kuřecích prsních řízků
- 1 chilli paprička
- 4 stroužky česneku
- 4 PL sójové omáčky
- 3 PL kukuřičného škrobu nebo bramborového škrobu
- 1 vejce
- 500 ml olej na smažení
- na omáčku:
- 300 ml ananasového džusu
- 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
- 50 ml octa balsamico
- 2 PL hnědého cukru
- 2 PL sójové omáčky
- 1 PL škrobu
- 100 ml vody
- na restovanou zeleninu:
- zelená paprika
- červená paprika
- žlutá paprika
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kus pórku (dala jsem asi 10ti centimetrový kousek)
- 200 g ananasu (nejlépe čerstvého, ale lze použít i kompotovaný)
- lahůdková cibulka na ozdobu
Postup Kuřecí kousky na sladkokyselo
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí řízky nakrájíme na kostky nebo na nudličky. Nakrájené maso dáme do misky, přidáme nadrobno nasekanou chilli papričku a česnek, zalijeme sójovou omáčkou a promícháme. Dále přidáme vejce a škrob, znovu dobře promícháme, aby se maso dobře obalilo a necháme nejméně hodinu marinovat (já jsem měla maso v lednici přes noc).
Připravíme omáčku: do hrnce nalijeme ananasový džus, přidáme protlak, sójovou omáčku, cukr a ocet a necháme provařit. Po ochutnání přizpůsobíme svým zvyklostem, tzn. doladíme buď přidáním octa nebo cukru tak, aby výsledná chuť byla příjemně sladkokyselá. Nakonec omáčku zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě a chvilku ještě provaříme.
Ve vyšší nádobě (nejlépe ve woku) rozpálíme olej a po částech v něm osmažíme kousky masa dokřupava. Hotové maso klademe na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Olej po smažení opatrně slijeme a do rozpálené pánve vhodíme na větší kousky nakrájenou zeleninu. Restujeme na prudkém ohni za stálého promíchávání cca 3 minuty, přidáme ananas a už jen chvilku společně prohřejeme. Na talíř dáme opečené kousky masa, na něj restovanou zeleninu, přelijeme omáčkou a nakonec dozdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s rýží.