Kuřecí kousky na sladkokyselo

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

3 ks kuřecích prsních řízků
1 chilli paprička
4 stroužky česneku
4 PL sójové omáčky
3 PL kukuřičného škrobu nebo bramborového škrobu
1 vejce
500 ml olej na smažení
na omáčku:
300 ml ananasového džusu
1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
50 ml octa balsamico
2 PL hnědého cukru
2 PL sójové omáčky
1 PL škrobu
100 ml vody
na restovanou zeleninu:
zelená paprika
červená paprika
žlutá paprika
1 cibule
1 mrkev
kus pórku (dala jsem asi 10ti centimetrový kousek)
200 g ananasu (nejlépe čerstvého, ale lze použít i kompotovaný)
lahůdková cibulka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí řízky nakrájíme na kostky nebo na nudličky. Nakrájené maso dáme do misky, přidáme nadrobno nasekanou chilli papričku a česnek, zalijeme sójovou omáčkou a promícháme. Dále přidáme vejce a škrob, znovu dobře promícháme, aby se maso dobře obalilo a necháme nejméně hodinu marinovat (já jsem měla maso v lednici přes noc).

  2. Připravíme omáčku: do hrnce nalijeme ananasový džus, přidáme protlak, sójovou omáčku, cukr a ocet a necháme provařit. Po ochutnání přizpůsobíme svým zvyklostem, tzn. doladíme buď přidáním octa nebo cukru tak, aby výsledná chuť byla příjemně sladkokyselá. Nakonec omáčku zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě a chvilku ještě provaříme.

  3. Ve vyšší nádobě (nejlépe ve woku) rozpálíme olej a po částech v něm osmažíme kousky masa dokřupava. Hotové maso klademe na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Olej po smažení opatrně slijeme a do rozpálené pánve vhodíme na větší kousky nakrájenou zeleninu. Restujeme na prudkém ohni za stálého promíchávání cca 3 minuty, přidáme ananas a už jen chvilku společně prohřejeme. Na talíř dáme opečené kousky masa, na něj restovanou zeleninu, přelijeme omáčkou a nakonec dozdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!