Kuřecí kari kuličky s omáčkou ze sektu

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Kuličky: (asi 25 kusů)
-500 g kuřecích prsíček
-2 vejce
-2 stroužky česneku
-1 menší cibule
-1 lžička kari
-1 lžíce strouhaného parmazánu
-1/2 lžičky provensálských bylinek
-asi 50 g střídy z bílého pečiva
-mléko
-několik lístků petržele
- sůl
- pepř
-mouka na obalení
-olej na smažení
Omáčka:
-1 stroužek česneku
-1 cibule
-1 lžíce mouky
-2 lžičky kari
-200 ml sektu (brut nature nebo brut)
-400 ml kuřecího vývaru
-250 ml smetany
-sůl
-3 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Kuličky: cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na trošce oleje ji zesklovatíme.

  2. Necháme vychladnout.

  3. Z pečiva odkrojíme tvrdší kůrku a střídu namočíme do mléka.

  4. Maso umeleme.

  5. Česnek a petržel nakrájíme nadrobno.

  6. V míse smícháme umleté maso, vejce, česnek, vychladlou cibuli, kari, parmazán, provensálské bylinky, vymačkanou střídu z pečiva, petržel, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

  7. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a směs dáme odležet alespoň na 30 minut do lednice.

  8. Mezitím si můžeme připravit omáčku.

  9. Po odležení tvarujeme ze směsi kuličky, obalíme je v mouce a osmažíme v dostatečném množství oleje ze všech stran dozlatova.

  10. Osmažené klademe na papírovou utěrku a uchováme je na teplém místě.

  11. Je-li směs při tvarování kuliček příliš řídká, můžeme přidat trochu strouhanky, ale kuličky by neměly být příliš tuhé.

  12. Omáčka: cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a na 3 lžících oleje zesklovatíme.

  13. Přidáme mouku, restujeme ji, přisypeme kari a také ho krátce restujeme.

  14. Přilijeme sekt, promícháme a necháme odpařit alkohol.

  15. Přilijeme vývar, přivedeme k varu a přilijeme smetanu.

  16. Krátce povaříme, dochutíme solí.

  17. Omáčku můžeme projet tyčovým mixerem a i propasírovat.

  18. Do omáčky dáme masové kuličky a vše prohřejeme.

  19. Podáváme s rýží, nejlépe basmati.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!