Linecký ovocný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
180 g mletého cukru
180 g tuku (máslo nebo Hera)
70 ml mléka
1 vejce
1 prášek do pečiva
vanilkový cukr
asi 3/4 kg meruněk
200 g jahod
2 lžíce cukru krystal

Postup přípravy receptu

  1. Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do rendlíku, přidáme jahody, podlijeme troškou vody, zasypeme krystalem a podusíme do změknutí meruněk (3-5 minut).

  2. Z ingrediencí na těsto vypracujeme hmotu konzistencí podobnou plastelíně, kterou při zpracovávání můžeme občas podsypat moukou. Těsto dáme asi na hodinu vychladit.

  3. Po vychlazení přibližně pětinu těsta odkrojíme a dáme do mrazáku. Větší část vyválíme na obdélník velikosti plechu a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou. Pozor, chce to trochu cvik, těsto je dost měkké a špatně se s ním manipuluje.

  4. Na plechu na těsto rozložíme vychlazené meruňky s jahodami i se šťávou, posypeme skořicí. Zbývající těsto (co jsme si dali do mrazáku) nastrouháme na ovoce a upečeme při 200°C dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!