Linecký ovocný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 180 g mletého cukru
- 180 g tuku (máslo nebo Hera)
- 70 ml mléka
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- asi 3/4 kg meruněk
- 200 g jahod
- 2 lžíce cukru krystal
Postup Linecký ovocný koláč
Postup přípravy receptu
-
Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do rendlíku, přidáme jahody, podlijeme troškou vody, zasypeme krystalem a podusíme do změknutí meruněk (3-5 minut).
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hmotu konzistencí podobnou plastelíně, kterou při zpracovávání můžeme občas podsypat moukou. Těsto dáme asi na hodinu vychladit.
Po vychlazení přibližně pětinu těsta odkrojíme a dáme do mrazáku. Větší část vyválíme na obdélník velikosti plechu a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou. Pozor, chce to trochu cvik, těsto je dost měkké a špatně se s ním manipuluje.
Na plechu na těsto rozložíme vychlazené meruňky s jahodami i se šťávou, posypeme skořicí. Zbývající těsto (co jsme si dali do mrazáku) nastrouháme na ovoce a upečeme při 200°C dozlatova.