Kuřecí horní stehna s houbovou omáčkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 ks horních stehen vykostěných
- olej nebo sádlo na osmažení
- 1 cibule
- 200 g žampionů nebo jiných hub
- 1 lžíce mletého houbového koření
- 50 g másla
- 1 lžičku oleje
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 1 lžíce vinného octu
- 1 lžička (2 g) cukru
- 200 ml vývaru
- 200 g smetany ke šlehání
- na zahuštění světlá jíška, solamyl apod.
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- k podávání snítka kopru, petrželky nebo nasekaná pažitka
Postup Kuřecí horní stehna s houbovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno, žampiony očistíme, nakrájíme na silnější plátky nebo na čtvrtky. Do hluboké nahřáté pánve dáme máslo a lžičku oleje, orestujeme cibuli dozlatova, podlijeme mírně vodou a necháme podusit. Když se voda vydusí, přidáme žampiony a orestujeme. Podlijeme vývarem, přidáme koření a dusíme doměkka.
Zatím na jiné pánvičce opečeme očištěná, osolená a opepřená stehýnka, nakrájená na větší kousky. Opékáme nejprve kůží dolů dokřupava, otočíme a opečeme i druhou stranu.
Z připravované omáčky vyndáme bobkový list a kuličky koření, přidáme ocet, cukr, sůl, pepř a smetanu. Podle potřeby zahustíme a povaříme.. Podáváme s hrníčkovým knedlíkem, opečeným masem a posypané zvolenými nasekanými bylinkami.