Kuřecí curry

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

750 g kuřecího masa bez kůže a kostí
nakrájeného na větší kostky
2 střední cibule jemně nakrájené
5 drobně usekaných stroužků česneku
2 lžičky Madráské kari (hotová směs curry prášku)
2 lžičky kurkumy
2 lžičky garam masala
1 lžička mletého římského kmínu (pár semínek vcelku)
chilli práškové (podle chuti a odolnosti)
1 400 ml plechovka kokosového mléka
1 vrchovatá lžíce přepuštěného másla
1 400 ml plechovka krájených rajčat
1 vlažná voda (plechovka od rajčat)
nať koriandru

Postup přípravy receptu

  1. Všechno nakrájíme a uchystáme na misky, abychom pak jen přidávali do pánve.

  2. Konzervy otevřeme, kokosové mléko rozdělíme - do šálku slejeme řídší poloprůhledné mléko, které je navrchu a v plechovce necháme krém.

  3. Na pánvi rozpálíme máslo a přidáme včechno koření. Používám velký wok z černého plechu. Asi minutu smažíme a během smažení přidáme 1 - 2 lžíce kokosového krému ze dna plechovky, aby se směs nespálila. Přidáme cibuli a po částečném zasmažení česnek. Smažíme už jen chvilku, aby nezhořkl.

  4. Do pánve vlejeme rajčata, plechovku naplníme teplou vodou a přilijeme k obsahu. Jakmile začne vařit, vložíme maso, stáhneme plamen, přiklopíme a jemně dusíme, spíš jenom táhneme 30 - 40 minut.

  5. Pak odklopíme, vlejeme řídké mléko i krém a dusíme ještě asi 15 minut. Okořeníme sekaným koriandrem a ozdobíme celými lístky. Já nesolím, ale kdo chce, může přisolit.

  6. Servírujeme s rýží, hladkou nebo okořeněnou trochu šafránem. Nejraději mám rýži dělanou v rýžovaru nebo v MW. Dobrý je k němu indická placka naan, nedělám ji, ale kupuju, potřebuje zvláštní pec. Jídlo nejlépe vypadá servírované v tradičních indických otevřených kotlících s velkými uchy.

  7. Tip: Pokud Vám jídlo (nejen toto, jakékoliv indické na základě curry směsi) přijde příliš pálivé, jeho pálivost lze zmírnit přidání bílého jogurtu. Jako nejlepší nápoj mi k jakémukoliv curry přijde čaj, třeba ten koloniální - hodně silný, černý, s trochou mléka. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!