Kuřecí curry
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 750 g kuřecího masa bez kůže a kostí
- nakrájeného na větší kostky
- 2 střední cibule jemně nakrájené
- 5 drobně usekaných stroužků česneku
- 2 lžičky Madráské kari (hotová směs curry prášku)
- 2 lžičky kurkumy
- 2 lžičky garam masala
- 1 lžička mletého římského kmínu (pár semínek vcelku)
- chilli práškové (podle chuti a odolnosti)
- 1 400 ml plechovka kokosového mléka
- 1 vrchovatá lžíce přepuštěného másla
- 1 400 ml plechovka krájených rajčat
- 1 vlažná voda (plechovka od rajčat)
- nať koriandru
Postup Kuřecí curry
Postup přípravy receptu
-
Všechno nakrájíme a uchystáme na misky, abychom pak jen přidávali do pánve.
Konzervy otevřeme, kokosové mléko rozdělíme - do šálku slejeme řídší poloprůhledné mléko, které je navrchu a v plechovce necháme krém.
Na pánvi rozpálíme máslo a přidáme včechno koření. Používám velký wok z černého plechu. Asi minutu smažíme a během smažení přidáme 1 - 2 lžíce kokosového krému ze dna plechovky, aby se směs nespálila. Přidáme cibuli a po částečném zasmažení česnek. Smažíme už jen chvilku, aby nezhořkl.
Do pánve vlejeme rajčata, plechovku naplníme teplou vodou a přilijeme k obsahu. Jakmile začne vařit, vložíme maso, stáhneme plamen, přiklopíme a jemně dusíme, spíš jenom táhneme 30 - 40 minut.
Pak odklopíme, vlejeme řídké mléko i krém a dusíme ještě asi 15 minut. Okořeníme sekaným koriandrem a ozdobíme celými lístky. Já nesolím, ale kdo chce, může přisolit.
Servírujeme s rýží, hladkou nebo okořeněnou trochu šafránem. Nejraději mám rýži dělanou v rýžovaru nebo v MW. Dobrý je k němu indická placka naan, nedělám ji, ale kupuju, potřebuje zvláštní pec. Jídlo nejlépe vypadá servírované v tradičních indických otevřených kotlících s velkými uchy.
Tip: Pokud Vám jídlo (nejen toto, jakékoliv indické na základě curry směsi) přijde příliš pálivé, jeho pálivost lze zmírnit přidání bílého jogurtu. Jako nejlepší nápoj mi k jakémukoliv curry přijde čaj, třeba ten koloniální - hodně silný, černý, s trochou mléka. Dobrou chuť!