Chačapuri
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- těsto:
- 200 ml vlažného mléka
- 60 g másla (rozehřátého)
- 3 vejce
- 1 lžička soli
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- na náplň:
- 200 g balkánského sýra
- 1 balení mozzarelly
- na potření:
- kousek másla
Postup Chačapuri
Postup přípravy receptu
-
Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně, tudíž jsem do ní dala suroviny v uvedeném pořadí (vejce jsem zvlášť v mističce rozkvedlala, větší část jsem nalila do pekárny a trochu jsem si odložila stranou na potření hotové placky) a nechala jsem umíchat těsto.
Poté jsem pekárnu vypnula a těsto v ní nechala ještě asi 10 minut zakryté odpočívat. Pokud nemáte DP, lze těsto umíchat klasickým způsobem ručně nebo v robotu.
V době, kdy těsto v klidu odpočívá, připravíme náplň: balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme ji na drobné kostičky (cca 0,5cm). Oba sýry v míse rukou smícháme. Tím je náplň připravena.
Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, rozdělíme ho na dva stejné díly a z každého uděláme bochánek. Ty potom jeden po druhém roztáhneme rukou na placku.
Na každou takto vytvořenou placku dáme doprostřed polovinu náplně a uzavřeme ji do těsta (jako když plníme např. buchty).
Těsto důkladně uzavřeme, položíme švem dospodu a nyní takto vznilý bochánek rukama opatrně splošťujeme tak dlouho, dokud nedocílíme opět plochého (a ideálně kulatého, ha ha:-)) tvaru.
Pracujeme opatrně, aby kousky sýra neprotrhly vrstvu těsta. Což mně se stalo, tudíž jsem musela trochu záplatovat:-).
Hotové dílo přesuneme na plech vyložený peč. papírem, potřeme zbylým vejcm a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, než povrch zezlátne.
Z trouby vytažené, horké chačapuri potřeme kouskem másla, necháme chvíli vsáknout, rozkrájíme na porce a podáváme, nejlépe jako přílohu k polévce.