Kuře plněné kešu nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 celé kuře bez vnitřností
- 100 ml mléka
- 2 rohlíky - nakrájené na menší kostičky
- 1 sáček kešu oříšků nakrájených nadrobno
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 2 vejce
- 1 lžička sušené petrželky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- špetka sladké papriky
- 1 červená cibule nakrájená na tenčí kolečka
- sůl
- pepř
- 3 bobkové listy
- klasické máslo - několik plátků
Postup Kuře plněné kešu nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Kuře omyjeme, očistíme, osolíme a opepříme vně i uvnitř. Na kostičky nakrájené pečivo restujeme na másle.
Osmažené pečivo dáme do větší mísy, zalijeme rozšlehanými žloutky s mlékem. Ušleháme bílky. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou citronovou kůru, plátky mandlí, trochu strouhaného muškátového oříšku, tymián a promícháme. Opatrně vmícháme sníh z bílků.
Nádivkou naplníme vnitřek kuřete, část vložíme i pod kůži na prsou a za krkem. Kuře svážeme nebo upevníme pomocí párátek a uzavřeme tak vnitřek.
Před pečením položíme na prsa 2 plátky másla. Přikryjeme alobalem tak, že na jedné straně ponecháme menší otvor na průchod teplého vzduchu. Kuře s nádivkou vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme cca 45 minut. Poté kuře otočíme a pečeme dalších 45 minut. Naposledy kuře otočíme, sundáme alobal a necháme kuře cca 10 minut dopéct na zlatavou kůrčičku. Dobu pečení lze upravit podle velikosti kuřete. Kůrčičku dopečeme opět za vysoké teploty.
Lahodné kuře plněné nádivkou podáváme s oblíbenou přílohou.