Kuře pečené na talíři - skoro dietní, ale moc dobré

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 menší kuře asi 1400 g
(snáz se dobře propeče)
oblíbená směs koření (např. grilovací)
sůl
hluboký polévkový talíř (nebo keramický) - nesmí být naprasklý

Postup přípravy receptu

  1. Kuře očistíme, opereme, trochu osušíme papírovou utěrkou a položíme na hluboký porcelánový talíř (polévkový). Vnitřek kuřete trochu osolíme, celý povrch posypeme oblíbenou směsí koření - já dávám grilovací. Kdo používá směsi koření bez soli, tak povrch kuřete také přisolí. Kuře upravíme na talíři prsíčky dolů a hřbetem nahoru a pečeme půl hodiny. Nemastíme, žádný tuk nepřidáváme! A nepodléváme! Ani trochu. Kuře tuk i šťávu pustí během pečení samo. Po půl hoďce kuře otočíme prsíčky nahoru a pečeme další půl hodiny. Pečeme při 180 stupních v předehřáté troubě. Komu peče trouba hodně, nastaví si mírně nižší teplotu.

  2. Kuře je hotové, má dost šťávy, moc dobře voní a je celé dozlatova upečené. Chutná téměř jako grilované, možná ještě lépe:-) Pozor, některá koření obsahují hodně soli a šťáva by - při použití většího množství koření - mohla být slanější.

  3. Pokud pečete nejprve prsíčky dolů, jsou pak prsíčka neobyčejně šťavnatá, ale vychladlá a ohřívaná už ne tolik. Já někdy dám na talíř nejprve prsíčko a stehýnka nechám na později. A protože vařím jen pro sebe, tak jedno (nebo někdy obě) prsíčka použiji do nějakého jiného receptu, např. do salátu apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!