Dýňová marmeláda a pyré

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

Marmeláda:
1 dýně cca 2 - 2,5 kg
1 konzerva ananasu
1 dl citrónové šťávy
1 kg cukru (krystal)
gelfix podle návodu
nebo 2 polévkové lžíce želatiny
Pyré do moučníků:
Na každý1 kg dýně:
trochu vody (asi 1- 1,5 dl) na podlití
100 – 200 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Marmeláda: Dýni očistíme a nastrouháme. Vložíme do hrnce, přidáme nadrobno rozkrájený ananas včetně nálevu. Vlijeme citrónovou šťávu a vaříme, dokud dýně nezmění svou konzistenci. Nasypeme cukr a vaříme za stálého míchání, dokud se všechen nerozpustí a dýňová hmota nezhoustne. Na želatinu vlijeme ½ dl studené vody a velmi pomalu zahříváme a mícháme, dokud se nerozpustí. Poté vlijeme do povidel a důkladně promícháme. Několik minut necháme provařit. Vlijeme do sklenic, zavíčkujeme, sklenice otočíme a zabalíme do deky. Necháme tak vychladit přes noc do druhého dne.

  2. Pyré do moučníků: Pokud dýni upravíme podobným způsobem (očistíme a nastrouháme, podlijeme povaříme), ale bez ananasu, želírujících přídavků a s malým množstvím cukru (max. 100 - 200 g cukru na 1 kg dýně), naplníme rozmixované do skleniček a naložíme horké podobně, jako v té sladké variantě, máme na zimu připravený polotovar do moučníkových těst s dýní, do těch oranžovoučkých buchet a bábovek apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!