Kuře pečené na jalovčinkách
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 celé kuře
- 12 kuliček jalovce
- 1 opravdu velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 tenčí plátek másla
- sůl
- pepř
- kmín
- trocha sladké sušené papriky
- trocha pálivé sušené papriky
Postup Kuře pečené na jalovčinkách
Postup přípravy receptu
-
Troubu jsem si zapnula na 200°C.
Cibuli jsem nakrájela na hrubo a česnek na tenčí plátky a dala do pekáčku.
Kuře jsem si omyla, obrala od zbytků peří (občas to bývá) a v papírové utěrce osušila. Zevnitř jsem je osolila, opepřila, okmínovala, dala 2 kuličky jalovce, máslo, překřížila jsem nožky a vrchní jsem zachytila o volnější kus kůže, aby se nerozjížděly. Samozřejmě se dají svázat či spíchnout, ale takhle jsem to kuře i koupila a přišlo mi to proto sympatické.
Ze strany prsou jsem kuře osolila, opepřila, ochutila sladkou a pálivou paprikou (ta je dobrovolná) a kmínem a tou stranou nahoru jsem kuře vložila do pekáčku. Zhruba do jeho půlky jsem je podlila vodou a dala na půl hodinky přikryté péct. Po půlhodině jsem kuře obrátila, dala do pekáčku rozpůlené jalovčinky a onu druhou stranu jsem ochutila jako tu před tím. Zároveň jsem troubu snížila na 180°C. Tentokrát se kuře již peklo nepřikryté.
Po další půl hodině jsem kuře naposledy obrátila, pokud výpek hodně smyl koření z prsní strany kuřete, tak ještě můžeme kuře opepřit, okmínovat a posypat trochou sladké papriky. Tentokráte pečeme, dokud není kůže křupavá. Mohlo by stačit tak 20 minut. Podávala jsem s pečenými bramborami, ale chleba je taky úžasný. Hlavně na výborný výpek, který po jalovci chutná i voní.