Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubá mouka
- 250 g ztužený tuk (Iva, Lira,...)
- 2 lžíce oleje
- 2 dl mléka
- špetka soli
- Náplň:
- jablka
- cukr krupice
- skořice mletá
- rozinky
- ořechy
- 8 lžic strouhanky
- lžička másla
- máslo na potření závinů.
Postup Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku
Postup přípravy receptu
-
Polohrubou mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku a na její okraje nastrouháme na slzičkovém struhadle ztuhlý tuk a lehce jej s moukou promísíme. Doprostřed mouky uděláme důlek a tam po malém množství přiléváme mléko s olejem a hned tekutinu zapracováváme vidličkou do mouky. Poté ručně rychle vypracujeme ze surovin hladké a nelepivé těsto. To uložíme na chvíli do chladna a mezitím připravíme jablečnou náplň a strouhanku.
Na větší pánev dáme malý oříšek másla, pomalu jej rozpustíme a přidáme asi 8 lžic strouhanky. Tu lehce opékáme dozlatova- strouhanka s máslem musí hezky vonět a nesmí se spálit!
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo, nebo plátky.
Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a každý vyválíme na větší obdélníkový plát. (Aby měl plát správný tvar, je dobré jej válet od středu k rohům a pak jen doválet rovné strany).
Plát těsta posypeme strouhankou, jablky, cukrem, skořicí ořechy, zavineme a přeložíme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme i s dalšími díly těsta.
Troubu předem předehřejeme na 180°C.
Před vložením do trouby záviny shora propícháme, aby mohla unikat pára a záviny nepraskly.
Záviny vložíme do předehřáté trouby a po 10 minutách ji ztlumíme na 175°C a pečeme do světlé barvy asi 20 - 30 min. dle vlastního spotřebiče.
Hotové záviny ihned po vytažení z trouby, potřeme kouskem ztuhlého másla.