Kuře na sádle s povidlovým zelím
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 3 kuřecí stehna
- vrchovatá lžíce sádla
- 2 malé krajíčky chleba
- sůl
- kmín
- ----
- velká sklenice červeného sterilovaného zelí (možno i kysané)
- 1 cibule
- 1 brambor
- 1-2 lžíce povidel
- kousek sádla nebo olej
- sůl
- pepř
- cukr
- ocet podle chuti
Postup Kuře na sádle s povidlovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna osolíme a posypeme kmínem. Do pekáčku dáme chleba, poklademe kousky sádla a položíme stehna. Lehce podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme na 180 st. cca 45-50 minut. V průběhu pečení poléváme výpekem. Před koncem pečení víko odkryjeme, zesílíme teplotu a dopečeme dozlatova.
Na zelí nakrájíme cibuli nadrobno a na kousku sádla ji orestujeme dozlatova. Přilijeme zelí i s nálevem, vmícháme brambor nastrouhaný najemno a vaříme doměkka. Sterilované bývá měkké, tak stačí krátce. Vmícháme povidla, začneme jednou lžíci a podle chuti přidáváme.
Nakonec zelí dochutíme solí nebo cukrem a octem. Podle toho jestli máme rádi sladší nebo kyselejší. Povidla chuť zelí zvýrazní. Zelí podáváme s upečenými stehny a knedlíky bramborovými nebo houskovými.