Vlašskoořechový koláč s hruškami bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

375 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
75 g mouky z vlašských ořechů (Adveni Medical)
1/2 lžičky xanthanu
1 prášek do pečiva
100 g třtinového cukru
3 lžíce oleje
420 ml vody
2-3 zralé hrušky (oloupané a nakrájené na kostičky)
hrst sekaných vlašských ořechů
Na drobenku
6 lžic bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá bez lepku, Marks and Spencer nebo čistá pohanková)
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rostlinného tuku bez obsahu mléčných složek (Stella, Alsan)

Postup přípravy receptu

  1. Obě mouky promícháme s xanthanem, práškem do pečiva a cukrem.

  2. Přidáme olej a vodu a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto.

  3. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe nakrájenými hruškami a posypeme sekanými vlašskými ořechy.

  4. Nakonec koláč zasypeme drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru, a tuku.

  5. Pečeme při 160 °C asi 25-30 minut, až začnou okraje koláče růžovět.

  6. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!