Kuře na paprice podle Romana Vaňka
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1/2 menšího kuřete
- 2 kuřecí prsa
- 2 polévkové lžíce másla (30 g)
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 2 střední cibule
- sůl
- pepř
- 4 polévkové lžíce máslové jíšky
- 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany (alespoň 31%)
- 600 ml vody
- 1 kostka kuřecího bujónu
Postup Kuře na paprice podle Romana Vaňka
Postup přípravy receptu
-
1. V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo společně s olejem.
2. Maso důkladně osolíme, opepříme a přidáme do kastrolu, restujeme ze všech stran dozlatova, nejdříve kůží dolů (cca 10 minut).
3. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibulka nezrůžoví (cca 15 - 20 minut).
4. Opečené maso vyjmeme a do cibule přidáme mletou papriku. Krátce restujeme, stačí půl minuty. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu a přivedeme k varu.
5. Přikryjeme pokličkou a snížíme teplotu. Kuře dusíme při mírné teplotě doměkka, cca 45 minut.
6. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a zahustíme jíškou.
7. Přidáme mléko a 15 minut provaříme při mírné teplotě.
8. Mezitím kuře vykostíme (pokud nepodáváme celou porci kuřete) a zbavíme kůže, nakrájíme na přiměřené kousky.
9. Do omáčky přilijeme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
10. Omáčku scedíme přes husté síto, příp. můžeme rozmixovat v mixeru dohladka.
11. Do omáčky vložíme maso, necháme prohřát a podáváme s kynutými knedlíky, příp. těstovinami nebo rýží.