Kulajda pro mlsouny

Recepty, Polévky

Suroviny

4–5 velkých brambor
větší hrst čerstvých hub – čím víc, tím líp
kuřecí vývar (dělám si opravdu vývar, většinou z kuřecích kostiček, nastřádaných při vykosťování kuřete)
2 bobkové listy
8–10 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
kmín
2 lžíce polohrubé mouky
1 kelímek zakysané smetany
1 kelímek (nebo tetrapak) smetany ke šlehání
4 vajíčka
2 PL octa nebo podle chuti
jemně usekaný kopr

Postup přípravy receptu

  1. V papiňáku uvaříme vývar z kuřecích dílů nebo z kostí, přidáme i trochu soli, bobkové listy, kmín a do čajítka obojí kuličkové koření. Po uvaření kuřecí díly nebo kosti vybereme děrovanou naběračkou, koření zatím ponecháme. Přidáme pokrájené houby a kostičky brambor, chvíli vaříme a přitom dochucujeme solí, to musí každý podle sebe.

  2. Když houby i brambory změkly, postupně po troškách přidáváme zakysanou smetanu a přiléváme šlehačku. Mouku rozšleháme v trošce vody a vlijeme do polévky. Přikyselíme, komu se budou dvě lžíce octu zdát moc, přidá podle chuti.

  3. Přidáme vajíčka, která v hrnku jen málo rozkloktáme, abychom měli v polévce větší kusy vajec. Dělat se se ztraceným vejcem do každé porce se mi nechce, ale kdo si je udělá, ještě víc si pochutná (vejce natvrdo mi v kulajdě nechutnají). Přisypeme kopr, nejlépe čerstvý, ale dobrý je i mražený, nakládaný i sušený. Kopr jen necháme přejít varem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!