Kulajda pro mlsouny
Recepty, PolévkySuroviny
- 4–5 velkých brambor
- větší hrst čerstvých hub – čím víc, tím líp
- kuřecí vývar (dělám si opravdu vývar, většinou z kuřecích kostiček, nastřádaných při vykosťování kuřete)
- 2 bobkové listy
- 8–10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- kmín
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 kelímek (nebo tetrapak) smetany ke šlehání
- 4 vajíčka
- 2 PL octa nebo podle chuti
- jemně usekaný kopr
Postup Kulajda pro mlsouny
Postup přípravy receptu
-
V papiňáku uvaříme vývar z kuřecích dílů nebo z kostí, přidáme i trochu soli, bobkové listy, kmín a do čajítka obojí kuličkové koření. Po uvaření kuřecí díly nebo kosti vybereme děrovanou naběračkou, koření zatím ponecháme. Přidáme pokrájené houby a kostičky brambor, chvíli vaříme a přitom dochucujeme solí, to musí každý podle sebe.
Když houby i brambory změkly, postupně po troškách přidáváme zakysanou smetanu a přiléváme šlehačku. Mouku rozšleháme v trošce vody a vlijeme do polévky. Přikyselíme, komu se budou dvě lžíce octu zdát moc, přidá podle chuti.
Přidáme vajíčka, která v hrnku jen málo rozkloktáme, abychom měli v polévce větší kusy vajec. Dělat se se ztraceným vejcem do každé porce se mi nechce, ale kdo si je udělá, ještě víc si pochutná (vejce natvrdo mi v kulajdě nechutnají). Přisypeme kopr, nejlépe čerstvý, ale dobrý je i mražený, nakládaný i sušený. Kopr jen necháme přejít varem a podáváme.