Křupavé a chutné houstičky podle babičky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g hladké mouky
cca - 350 ml vlažného mléka
1 kostka čerstvého droždí
30 g sádla (dnes jsem dala i umleté škvarky)
50 ml oleje
1 vejce do těsta a jedno na pomazání
1-2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
na posypání: hrubozrnná sůl, mák, kmín

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve v odvážené mouce uděláme dolík na rozdrobené droždí, přidáme špetku cukru a zalejeme vlažným mlékem. Necháme vykynout kvásek. Potom přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

  2. Potom už jen vykrajujeme bochánky, které vyválíme a vážeme houstičky. Pomažeme vejcem a posypeme hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem. Pečeme do zčervenání. Z této várky jsem udělala těchto 9 houstiček a jednu jen ze dvou pramenů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!