Křupavé a chutné houstičky podle babičky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g hladké mouky
- cca - 350 ml vlažného mléka
- 1 kostka čerstvého droždí
- 30 g sádla (dnes jsem dala i umleté škvarky)
- 50 ml oleje
- 1 vejce do těsta a jedno na pomazání
- 1-2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- na posypání: hrubozrnná sůl, mák, kmín
Postup Křupavé a chutné houstičky podle babičky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve v odvážené mouce uděláme dolík na rozdrobené droždí, přidáme špetku cukru a zalejeme vlažným mlékem. Necháme vykynout kvásek. Potom přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
Potom už jen vykrajujeme bochánky, které vyválíme a vážeme houstičky. Pomažeme vejcem a posypeme hrubozrnnou solí, kmínem nebo mákem. Pečeme do zčervenání. Z této várky jsem udělala těchto 9 houstiček a jednu jen ze dvou pramenů.