Krevety s tamarindovou omáčkou - koong sauce ma kaam
Recepty, Mořské plodySuroviny
- 1 kg velkých (tygřích) čerstvých krevet
- 1-2 lžičky sušených čili vloček
- 2 lžíce tamarindové pasty
- 1 lžíce rybí omáčky
- šťáva ze 2 limetek
- 1 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce rýžového oleje
- 3 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 1 čerstvá kájenská čili paprička
- thajská bazalka
- K podávání:
- jasmínová nebo basmati rýže
Postup Krevety s tamarindovou omáčkou - koong sauce ma kaam
Postup přípravy receptu
-
Smíchejte tamarindovou pastu, čili vločky, limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr.
Krevety oloupejte, případně zbavte střívka a naložte do tamarindové marinády asi na hodinu.
Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké klínky, oloupaný česnek nadrobno. Z čili papriček odstraňte semínka a nakrájejte na tenké proužky.
V hluboké pánvi (woku) rozpalte olej, krevety vyjměte z marinády, oklepejte je a zprudka je opékejte asi 1 minutu. Přidejte šalotky, česnek a zalijte marinádou, případně přidejte vodu. Tepelná úprava by neměla trvat déle než 5 minut.
Podávejte s thajskou bazalkou, proužky čili a rýží.