Krémový jahodový cornflakes-popcorn dort
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 2 lžice kokosového tuku
- 50 g corn flakes
- 50 g sladkého popcornu
- Na krém:
- 1 kg jahod
- 500 g bílého jogurtu
- 100 g cukru krupice
- 400 g šlehačky
- 3 vanilkové cukry
- 3 lžice citronové šťávy
- 5 plátků červené želatiny - může být i bílá
- 8 plátků želatiny
- nasekané pistácie
Postup Krémový jahodový cornflakes-popcorn dort
Postup přípravy receptu
-
Formu na dort (26cm) vyložíme pečícím papírem. Obě čokolády s kokosovým tukem necháme rozpustit ve vodní lázni. Přidáme cornflakes, popcorn a pořádně promícháme. Dáme do formy a umačkáme. Dáme na 2 hodiny ztuhnout.
Červenou želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat 5 minut.
Mezitím si připravíme 500g omytých jahod a uděláme z nich pyré.
Nabobtnanou želatinu vymačkáme, dáme do kastrůlku a necháme mírném stupni na plotýnce rozpustit. Sundáme z plotýnky, přidáme nejdřív lžíci pyré, zamícháme a přidáme zbytek, zamícháme.
Bílou želatinu namočíme do studené vody na 5 minut.
Jogurt s citronovou šťávou, cukrem a jedním vanilkovým cukrem smícháme. Želatinu vpravíme do připraveného jogurtu stejně jako do pyré.
Šlehačku si ušleháme se zbylými vanil. cukry. 300g jahod umyjeme a nakrájíme na malé kousky. Zamícháme do ušlehané šlehačky a celé přimícháme do připravené jogurtové hmoty.
Na korpus dáváme postupně od prostřed tři lžíce jogurtovo-šlehačkové hmoty a lžíci jahodového pyré. Necháme 2 hodiny tuhnout v lednici.
Po dvou hodinách dort dozdobíme. Zbylé jahody nakrájíme na plátky, z toho 3 kusy na čtvrtky a jednu menší necháme celou. Okraje dortu obložíme plátky, doprostřed dáme menší jahodu a okolo ní pak čtvrtky. Mezery vysypeme nasekanými pistáciemi.
Dáme do lednice pořádně ztuhnout.