Krémový čokoládový dort s jahodami

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus 24 cm:
250 g cukru krupice
88 g hladké mouky
44 g hrubé mouky
6 vajec
92 ml oleje
2–3 lžíce kakaa
Čokoládový krém:
250 ml mléka
2 lžíce cukru krystal
1 vanilkový puding
1 máslo 250g
2 lžíce kakaa
1/2 nastrouhané tabulky čokolády na vaření
Marmeláda
čerstvé jahody
obarvený kokos
čokoláda na polévání dortu dole v odkazu
marcipánová modelovací hmota na ozdoby

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny. Potom přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh. Opatrně vmícháme do těsta.

  2. Troubu předehřejeme na 150°C. Na dno formy dáme pečící papír a boky formy vymažeme olejem. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby. Pečeme 30-45 minut. Poté necháme na mřížce vychladnout.

  3. V polovině mléka rozmícháme cukr a zahřejeme si ho. Zbytek mléka zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Přikryjeme mikroténovým sáčkem, po povrchu uhladíme a necháme vychladnout.

  4. Zabráníme tak vzniku škraloupu. Necháme vystydnout za pokojové teploty spolu s jedním máslem. Připravíme si nastrouhanou čokoládu.

  5. Po vychladnutí pudink promixujeme a postupně za stálého šlehání přidáme změklé máslo. Na konec dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky čokolády. Vše vyšleháme.

  6. Okraje dortu opatrně obřežeme nožem. Položíme na dort pečící papír a na něj talíř ve velikosti dortu a celé to překlopíme. Takto máme povrch dortu krásně rovný.

  7. Korpus přepůlíme, spodní část namažeme marmeládou a velkou vrstvou krému. Poklademe čerstvýma jahodami, které jsme nakrájeli na menší části a přiložíme horní díl korpusu.

  8. Povrch korpusu pomažeme také marmeládou a povrch i boky dortu zbylým krémem. Uhladíme a necháme ztuhnout v lednici.

  9. Potom poléváme povrch čokoládou, po ztuhnutí zdobíme kokosem a různými ozdobami podle vlastního vkusu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!