Krémová polévka z tresky

Recepty, Polévky

Suroviny

200 g tresky - filet bez kůže
50 g mrkve
50 g celeru (může být i řapíkatý)
130 g brambor
1 šalotka
1 stroužek česneku
40 g másla
muškátový květ na špičku nože
sůl
pepř celý
1 hrst hrášku (čerstvý nebo mražený)
cca 400 ml vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmažíme pokrájenou šalotku, mrkev, celer, brambor a nožem rozmáčknutý stroužek česneku. Přidáme sůl, pepř, muškátový květ, promícháme, přilijeme vývar a přivedeme k varu.

  2. Do hrnce vložíme celý filet z tresky a pod poklicí vaříme cca 3 - 5 minut. Pak tresku vyndáme a zeleninu dovaříme doměkka, pokud je to ještě nutné.

  3. Zeleninu v hrnci rozmixujeme na hladký krém, do kterého přisypeme hrst hrášku a krátce povaříme, případně dle chuti polévku ještě dochutíme, nebo dle požadované hustoty dolijeme (naředíme) vývarem. Mezitím rozebereme tresku na menší kousky a větší část vložíme do polévky prohřát.

  4. Polévku nandáme do talířů, dozdobíme kousky zbylé tresky, případně kouskem petrželky a podáváme.

  5. Kdo nerad hrášek, do polévky ho dávat nemusí, je tam více-méně pro zpestření. Nahradit ho můžeme klidně i chlebovými krutonky dozlatova opečenými.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!