Křehký rybízový koláč se sněhem

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g hladké mouky
150 g změklého másla nebo Hery
80 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
1 lžíce rumu nebo zakysané smetany
3 lžíce strouhanky na posyp těsta
Náplň:
cca 600 g mraženého rybízu
3 lžíce cukru
Na povrch koláče:
5 bílků
špetka soli
1 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se špetkou soli a přidáme ostatní přísady, kromě strouhanky. Vše dobře propracujeme, těsto zabalíme do folie a necháme v lednici uležet 30 minut.

  2. Těsto vyválíme a naplníme koláčovou formu o průměru 28 cm, kterou napřed vymažeme máslem. Těsto propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Rybíz promícháme s cukrem a rozložíme po celé ploše.

  3. Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st., asi 35-45 minut. Před dopečením potřeme koláč sněhem z bílků. Necháme ještě chvíli v troubě dopéct, aby se sníh zbarvil dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!