Křehký rybízový koláč se sněhem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g hladké mouky
- 150 g změklého másla nebo Hery
- 80 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu nebo zakysané smetany
- 3 lžíce strouhanky na posyp těsta
- Náplň:
- cca 600 g mraženého rybízu
- 3 lžíce cukru
- Na povrch koláče:
- 5 bílků
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
Postup Křehký rybízový koláč se sněhem
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy, promícháme se špetkou soli a přidáme ostatní přísady, kromě strouhanky. Vše dobře propracujeme, těsto zabalíme do folie a necháme v lednici uležet 30 minut.
Těsto vyválíme a naplníme koláčovou formu o průměru 28 cm, kterou napřed vymažeme máslem. Těsto propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Rybíz promícháme s cukrem a rozložíme po celé ploše.
Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st., asi 35-45 minut. Před dopečením potřeme koláč sněhem z bílků. Necháme ještě chvíli v troubě dopéct, aby se sníh zbarvil dozlatova.