Ořechový dort s marcipánem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 260 g cukru krupice
- 200 g hrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 10 PL studené vody
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 0,5 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 200 g cukru krupice
- 1/2 másla
- vanilkový cukr
- Marcipán:
- 150 g sušeného mléka (polotučné)
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- mandlové aroma
- 3-4 lžíce vody
- potravinářské barvivo (prášek, gel)
Postup Ořechový dort s marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Zapneme si troubu na 180°C. Do mísy dáme žloutky, cukr krupici, vanilkový cukr a vyšleháme. Bílky ušleháme a přidáme ke žloutkům.
Přisypeme ořechy, opatrně promícháme a postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a po lžících přidáváme vodu. Důkladně, ale jemně promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme cca 45 min(záleží na troubě).
Z mléka, pudinku a cukru uvaříme hustý pudink. Během chladnutí promícháváme nebo posypeme vanilkovým cukrem, aby se nám neudělal škraloup.
Marcipánovou hmotu uděláme smícháním všech ingrediencí kromě vody, kterou do hmoty přidáváme postupně. S vodou opatrně, aby vám hmota neztuhla.
Potom podle potřeby přimícháváme barvy. Části hmoty se kterými zrovna nepracujete, ukládejte do igelitového sáčku, aby neosychaly.