Ořechový dort s marcipánem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4 vejce
260 g cukru krupice
200 g hrubé mouky
1 vanilkový cukr
10 PL studené vody
100 g mletých vlašských ořechů
1/2 prášku do pečiva
Krém:
0,5 l mléka
2 vanilkové pudinky
200 g cukru krupice
1/2 másla
vanilkový cukr
Marcipán:
150 g sušeného mléka (polotučné)
150 g moučkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
mandlové aroma
3-4 lžíce vody
potravinářské barvivo (prášek, gel)

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme si troubu na 180°C. Do mísy dáme žloutky, cukr krupici, vanilkový cukr a vyšleháme. Bílky ušleháme a přidáme ke žloutkům.

  2. Přisypeme ořechy, opatrně promícháme a postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a po lžících přidáváme vodu. Důkladně, ale jemně promícháme.

  3. Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme cca 45 min(záleží na troubě).

  4. Z mléka, pudinku a cukru uvaříme hustý pudink. Během chladnutí promícháváme nebo posypeme vanilkovým cukrem, aby se nám neudělal škraloup.

  5. Marcipánovou hmotu uděláme smícháním všech ingrediencí kromě vody, kterou do hmoty přidáváme postupně. S vodou opatrně, aby vám hmota neztuhla.

  6. Potom podle potřeby přimícháváme barvy. Části hmoty se kterými zrovna nepracujete, ukládejte do igelitového sáčku, aby neosychaly.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!