Křehký koláč s mákem a tvarohem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
220 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
1 lžíce moučkového cukru
150 g másla nebo Hery
Maková náplň:
200 g mletého máku
100 g cukru
asi 300 ml mléka (podle potřeby i více)
50 g másla
1 lžička mleté skořice
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce
cukr podle chuti
2 vejce (žloutky do tvarohu a z bílků sníh)
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu (nemusí být)
rozinky
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
250 ml smetany - 33%

Postup přípravy receptu

  1. Na pracovní ploše smícháme všechny suroviny s nakrájeným máslem a propracujeme těsto. Uděláme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladu uležet asi 30 minut.

  2. Mák se všemi surovinami promícháme a uvaříme, necháme vychladnout. Tvaroh ušleháme s cukrem, pudinkovým práškem, žloutky, smetanou, citronovou šťávou, vmícháme rozinky namočené v rumu a sníh z bílků.

  3. Koláčovou formu o průměru 28 cm potřeme máslem a vyložíme těstem, tak, že těsto namačkáme i po obvodu do vroubkovaného okraje, do výše formy, kousek necháme na váleček, ze kterého utvoříme horní okraj na ozdobu. Těsto po celém dně propícháme vidličkou a rozprostřeme makovou náplň, na ni tvarohovou a z kousku těsta uděláme váleček, který dáme po obvodu koláče jako okraj. Potřeme ho žloutkem a koláč vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme 50 minut při teplotě 170 st. Doba pečení je podle typu trouby, každá peče jinak, tak to musíme ohlídat. Hotový koláč necháme na mřížce, aby se odpařila vlhkost. Necháme vychladnout a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!