Křehký jahodový koláč s krémovým sýrem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto (forma kulatá 28 cm, na obr. forma 34 x 15 cm – 2/3 dávky):
280 g hladké mouky Babiččina volba na křehká těsta
1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
20 g moučkového cukru
100 g másla
1 žloutek
50 ml studené vody
Náplň (forma kulatá 28 cm, na obr. forma hranatá – ½ dávky):
90 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
250 g krémového sýra (Philadelphia)
200 g smetany ke šlehání
Navíc:
500 g jahod
hrst plátkových mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici.

  2. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm, vyložte jím formu a dno párkrát propíchněte vidličkou. Vyložte těstem vyloženou formu alobalem a vysypte luštěninami. Pečte naslepo“ 10 minut. Poté odstraňte alobal s luštěninami a pečte dalších 10 minut.

  3. Než se korpus upeče, připravte náplň. Vejce prošlehejte s oběma cukry, přidejte krémový sýr a vymíchejte metlou dohladka. Našlehejte smetanu a vmíchejte ji do vaječné směsi.

  4. Krém nalijte do předpečeného korpusu. Teplotu v troubě snižte na 170 ⁰C a opět vložte do trouby. Pečte asi 30 – 35 minut, dokud se nepřestane náplň uprostřed vlnit.

  5. Ozdobte jahodami a opraženými plátky mandlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!