Křehký jahodový koláč s krémovým sýrem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto (forma kulatá 28 cm, na obr. forma 34 x 15 cm – 2/3 dávky):
- 280 g hladké mouky Babiččina volba na křehká těsta
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 20 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 50 ml studené vody
- Náplň (forma kulatá 28 cm, na obr. forma hranatá – ½ dávky):
- 90 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 250 g krémového sýra (Philadelphia)
- 200 g smetany ke šlehání
- Navíc:
- 500 g jahod
- hrst plátkových mandlí
Postup Křehký jahodový koláč s krémovým sýrem
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici.
Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm, vyložte jím formu a dno párkrát propíchněte vidličkou. Vyložte těstem vyloženou formu alobalem a vysypte luštěninami. Pečte naslepo“ 10 minut. Poté odstraňte alobal s luštěninami a pečte dalších 10 minut.
Než se korpus upeče, připravte náplň. Vejce prošlehejte s oběma cukry, přidejte krémový sýr a vymíchejte metlou dohladka. Našlehejte smetanu a vmíchejte ji do vaječné směsi.
Krém nalijte do předpečeného korpusu. Teplotu v troubě snižte na 170 ⁰C a opět vložte do trouby. Pečte asi 30 – 35 minut, dokud se nepřestane náplň uprostřed vlnit.
Ozdobte jahodami a opraženými plátky mandlí.