Křehké sušenky s levandulí a tymiánem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 210 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky (já použila hladkou a hladkou špaldovou v poměru 1:1)
- 1 lžíce bramborového škrobu (lze použít i kukuřičný)
- 1 vejce (žloutek)
- 1 citron (1 lžíce citronové šťávy + nastrouhaná kůra z 1 citron
- špetka soli
- (aromatické bylinky (použila jsem na jednu 1/2):
- levanduli a na druhou
- čerstvý tymián nebo může být i citronový tymián nebo rozmarýn
- (U bylinek postupujte s rozvahou. Na celou dávku těsta použijte maximálně 2 lžíce bylinek sušených o trochu méně Vhodné jsou bylinky jako levandule, tymián ideální je citronový nebo rozmarýn lístky nasekané na malé kousky).
Postup Křehké sušenky s levandulí a tymiánem
Postup přípravy receptu
-
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které musíte nechat odpočinout v lednici. Těsto je nejdříve hodně lepkavé. Nechte ho chvíli vychladnout a pak z něj vypracujte válečky o průměru cca 5 cm. Ty zabalte do folie a vraťte do lednice (minimálně na hodinu, ale klidně vydrží i den či dva).
Z pevného těsta krájejte ostrým nožem kolečka cca 8 mm tlustá. Kolečka položte na plech (nepřilnavý nebo pokrytý pečícím papírem), mezi kolečky nechte prostor, protože pečením trochu naběhnou. Pečte při teplotě 200°C dorůžova. Je to opravdu otázka několika minut, tak se od trouby raději nevzdalujte.
Vychladlé sušenky vydrží ve vzduchotěsné nádobě i několik týdnů (ačkoliv je to málo pravděpodobné, protože jsou tak dobré, že mizí závratnou rychlostí).