Křehké sušenky s levandulí a tymiánem

Recepty, Moučníky

Suroviny

210 g změklého másla
100 g moučkového cukru
250 g hladké mouky (já použila hladkou a hladkou špaldovou v poměru 1:1)
1 lžíce bramborového škrobu (lze použít i kukuřičný)
1 vejce (žloutek)
1 citron (1 lžíce citronové šťávy + nastrouhaná kůra z 1 citron
špetka soli
(aromatické bylinky (použila jsem na jednu 1/2):
levanduli a na druhou
čerstvý tymián nebo může být i citronový tymián nebo rozmarýn
(U bylinek postupujte s rozvahou. Na celou dávku těsta použijte maximálně 2 lžíce bylinek sušených o trochu méně Vhodné jsou bylinky jako levandule, tymián ideální je citronový nebo rozmarýn lístky nasekané na malé kousky).

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které musíte nechat odpočinout v lednici. Těsto je nejdříve hodně lepkavé. Nechte ho chvíli vychladnout a pak z něj vypracujte válečky o průměru cca 5 cm. Ty zabalte do folie a vraťte do lednice (minimálně na hodinu, ale klidně vydrží i den či dva).

  2. Z pevného těsta krájejte ostrým nožem kolečka cca 8 mm tlustá. Kolečka položte na plech (nepřilnavý nebo pokrytý pečícím papírem), mezi kolečky nechte prostor, protože pečením trochu naběhnou. Pečte při teplotě 200°C dorůžova. Je to opravdu otázka několika minut, tak se od trouby raději nevzdalujte.

  3. Vychladlé sušenky vydrží ve vzduchotěsné nádobě i několik týdnů (ačkoliv je to málo pravděpodobné, protože jsou tak dobré, že mizí závratnou rychlostí).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!