Křehké a voňavé kuřecí řízečky na asijský způsob
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 500 g kuřecích prsních řízků
- 16 stroužků česneku
- solamyl
- 6 lžic husté sójové omáčky
- 2 lžíce omáčka swet and sour plum (švestková)
- 40 ml sherry
- 20 ml rýžového vína
- 100 ml teplé vody
- kousek zelené cibulové natě
- sezamový olej nebo sojový
- několik kapek citrónové šťávy
- cayenský pepř
- černý pepř
- sůl
Postup Křehké a voňavé kuřecí řízečky na asijský způsob
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na tenké, asi půlcentimetrové plátky.
Z obou stran osolíme a posypeme černým a cajenským pepřem. Necháme uležet.
Nejdříve po hodině maso obalíme v solamylu a přebytek otřepeme.
V pánvi rozpálíme sezamový nebo sójový olej a plátky masa na něm zprudka opečeme z obou stran.
Vyjmeme z oleje a uložíme stranou.
Na použitém oleji opečeme celé, oloupané stroužky česneku dozlatova až dohněda.
Přilijeme teplou vodu, rýžové víno, sherry, sójovou omáčku, švestkovou omáčku a uvedeme k varu.
Do omáčky vrátíme plátky masa, teplotu ztlumíme na minimum a dusíme cca 20 minut přikryté.
Maso často obracíme, hýbáme s ním a podle potřeby doléváme malé množství vody nebo vývaru (případně ostatních tekutých surovin dle chuti).
Na závěr chuť doladíme několika kapkami citrónové šťávy a přidáme nakrájenou cibulovou nať, kterou necháme pod pokličkou zavadnout. Podáváme s dušenou rýží.