Křehká smetanová kuřecí mňamka
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kg kuřecího masa - ideálně stehenní řízky
- 1 bloček strouhaného čedaru
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- trocha másla (cca 1/4 kostky)
- Na marinádu:
- 3 lžíce sojovky
- 2 vrchovaté lžičky sladké papriky
- 2 vrchovaté lžičky curry
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička bazalky
- trocha pepře (ideálně z mlýnku)
- olej
Postup Křehká smetanová kuřecí mňamka
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrojíme tak, aby z něj byly plátky cca 0,5 - 1 cm tlusté (prsní řízky většinou rozřízneme napůl, stehenní často nejsou potřeba naříznout vůbec) a daly se tedy dobře rozprostřít do pečící nádoby.
Připravené maso dáme do mísy (misky) nebo hlubokého talíře, zalijeme trochu olejem a smícháme s veškerým výše zmíněným kořením tak, aby bylo ze všech stran hezky rovnoměrně obalené. V této fázi je ideální nechat chvíli odležet (fajnšmekři mohou nechat klidně přes noc), není to ale nutnost.
Vezmeme menší pečící mísu/formu a vyložíme ji polovinou masa. Posypeme polovinou čedaru, urovnáme a překryjeme zbylým masem. Posypeme zbylým čedarem, zarovnáme, přelijeme smetanou a vršek překryjeme úzkými plátky másla.
Pečeme v troubě předehřáté na 175° cca 20 minut, pak zvedneme teplotu na max. (u mě to je 250°) a dopečeme ještě tak 10 minut.
Hodí se podávat s těstovinami či rýží.