Křehká smetanová kuřecí mňamka

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kg kuřecího masa - ideálně stehenní řízky
1 bloček strouhaného čedaru
1 kelímek smetany ke šlehání
trocha másla (cca 1/4 kostky)
Na marinádu:
3 lžíce sojovky
2 vrchovaté lžičky sladké papriky
2 vrchovaté lžičky curry
1 lžička majoránky
1 lžička bazalky
trocha pepře (ideálně z mlýnku)
olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrojíme tak, aby z něj byly plátky cca 0,5 - 1 cm tlusté (prsní řízky většinou rozřízneme napůl, stehenní často nejsou potřeba naříznout vůbec) a daly se tedy dobře rozprostřít do pečící nádoby.

  2. Připravené maso dáme do mísy (misky) nebo hlubokého talíře, zalijeme trochu olejem a smícháme s veškerým výše zmíněným kořením tak, aby bylo ze všech stran hezky rovnoměrně obalené. V této fázi je ideální nechat chvíli odležet (fajnšmekři mohou nechat klidně přes noc), není to ale nutnost.

  3. Vezmeme menší pečící mísu/formu a vyložíme ji polovinou masa. Posypeme polovinou čedaru, urovnáme a překryjeme zbylým masem. Posypeme zbylým čedarem, zarovnáme, přelijeme smetanou a vršek překryjeme úzkými plátky másla.

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 175° cca 20 minut, pak zvedneme teplotu na max. (u mě to je 250°) a dopečeme ještě tak 10 minut.

  5. Hodí se podávat s těstovinami či rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!