Králík po myslivecku (Coniglio alla cacciatora)
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 králík
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 pálivá paprička (nejlépe čerstvá)
- 10 bobkových listů
- 1 PL sušené šalvěje nebo 2 lžičky čerstvé
- 1 PL sušeného rozmarýnu nebo 2 lžičky čerstvého
- asi 6 dl bílého suchého vína
- sůl
- hrst černých oliv
- 6 lžic bílého vinného octa
Postup Králík po myslivecku (Coniglio alla cacciatora)
Postup přípravy receptu
-
Králíka omyjeme, zbavíme tuku (není chutný), osušíme a nasekáme na menší kousky.
Dáme do misky, zalijeme polovinou vína a uložíme do chladu na několik hodin, ideálně přes noc.
Maso ve víně zkřehne a pak nevyžaduje tak dlouhou tepelnou úpravu.
V pánvi s vysokým okrajem nebo kastrolu rozpálíme olej, vložíme na plátky nakrájený česnek, bobkový list, nasekanou papričku, bylinky a smažíme pozorně, aby se bylinky ani česnek nepřipálily, bylo by to hořké. Žlučníkáři a nepřátelé česneku dají česnek jen rozpůlený a po opečení vyjmou. Pak vložíme okapané kousky masa, opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo, zalijeme zbylým vínem, osolíme a dusíme doměkka.
V průběhu procesu kontrolujeme a v případě potřeby podlijeme vínem. Ke konci dušení přihodíme olivy.
K měkkému masu nalijeme ocet, rozpálíme sporák na nejvyšší stupeň a prudce tekutinu odpaříme, králík tím chytne i barvičku.
Na dně kastrolu zbyde jen zahoustlý voňavý sosík. Komu by se nedařilo, může dát králíka osmahnout do trouby, jen aby chytl barvu.
Podáváme nejlépe s křupavým bílým chlebem, ale mohou být i brambory nebo rýže.