Knedlo vepřo do ruky (Momofuku Pork buns)

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Maso:
2 kg vepřového bůčku (tučnější)
5 polévkových lžic cukru krystal
5 polévkových lžic soli
Na bochánky:
340 g hladké mouky
200 ml vlažné vody
2 lžičky instantního droždí
3 polévkové lžíce cukru
1,5 polévkových lžic sušeného mléka (může být plnotučné)
1 lžička prášku do pečiva
2,5 polévkových lžic vepřového sádla
olej na potírání (neutrální)
Omáčka Hoisin (viz poznámka)
Rychlé nakládané okurky:
salátová okurka
cukr
sůl (1:1 - já osobně mám raději když jsou sladší, takže soli dávám o něco méně, než cukru)
jarní cibulka na posypání
(omáčku Hoisin lze sehnat v Sappě nebo vybavenější obchod s čínskými potravinami)

Postup přípravy receptu

  1. Maso:Bůček zbavíme kůže, pokud máme větší kus, rozdělíme na špalíky. Ze všech stran na něj naplácáme směs cukru a soli. Necháme 6-24hod. marinovat na pekáčku pod fólií.

  2. Poté slijeme vodu, a dáme péct na 1hodinu na 230°C - nekecám.

  3. Po hodině ztlumíme teplotu na 130°C a dalších 70 minut dopékáme.

  4. Maso pustí v úvodní fázi hodně tuku a cukr zkaramelizuje. Je třeba teplotu a dobu pečení dodržet, aby maso bylo krásně křehké. Jsou to nervy, protože každá trouba peče jinak. doporučuji průběžně kontrolovat, aby se to úplně nespálilo. Já mám plynovou troubu a někdy musím teplotu malinko snížit.

  5. Bochánky:Všechny sypké ingredience smícháme, pak přidáme vodu a poctivě hněteme a hněteme, dokud nezískáme krásně vláčný bochánek těsta. Vložíme do olejem vytřené mísy a asi hodinu necháme kynout.

  6. Potom těsto znovu zpracujeme, vyboucháme vzduch a vyválíme hada, ze kterého ukrajujeme asi 25g kousky.

  7. Z každého kousku ušouláme kuličku. Každou kuličku pak vyválíme na tenkou placku (oválek)), ppotřeme olejem a přeložíme napůl.

  8. Skládáme na pečící papír vystřižený ve velikosti pařáku na knedlíky. Mně se jich na jednu várku vejde 6-7.

  9. Poté vaříme v páře (nejlepší je na pánvi s pokličkou, z kastrolu se to blbě vyndavá) asi 10 minut. Bochánky se krásně nafouknou. Pokud je nebudete konzumovat okamžitě, splasknou, ale nevadí, protože při ohřívání se znovu nafouknou. Lze ohřívat i v mikrovlnce, ale určitě pod fólií.

  10. Rychlokvašky: Okurky pokrájené na plátky zasypeme směsí soli a cukru a necháme asi hodinu v chladničce. Pustí vodu.

  11. Bůček je dobré nechat vychladit, protože se pak lépe krájí, ale není to nutné.

  12. Do bochánku nakapeme omáčku (já jsem použila i jinou asijskou omáčku a taky je to OK, tedy NÉÉ sojovou omáčku, třeba sladkokyselou chilli, nebo Padthai sauce), a vložíme plátek (5-10 mm silný) masa. Naklademe na talíř, posypeme okurkama a posekanou jarní cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!