Králičí stehýnka na červeném víně

Recepty, Jiné maso

Suroviny

4 králičí stehna
1 mrkev
1/2 celeru (nebo 2 stonky řapíkatého celeru)
1 cibule
1 pórek (pouze světlá část)
2 stroužky česneku
120 ml olivového oleje
500 ml bujónu
750 ml sladšího červeného vína
3 bobkové listy
1 celá skořice
2 celé badyány
1 lžíce krystalového cukru
1 lžíce másla
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Stehna nasolíme, opepříme a zalijeme celým množstvím olivového oleje. Přidáme bobkové listy a necháme několik hodin odležet v chladu.

  2. Troubu rozehřejeme na 130°C, vložíme kastrol s masem a pečeme, dokud neodpadává od kosti, tedy 3-4 hodiny. Mezitím nakrájíme cibuli, pórek a zeleninu na kostičky. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Můžeme tak vrátit do vyhřáté, ale vypnuté trouby.

  3. Kastrol s olejem postavíme na plotýnku, více zahřejeme a vsypeme kostičky celeru, mrkve, cibule a pórku. Restujeme cca 20 minut dohněda. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme horkým vývarem. Vložíme skořici a badyán, česnek utřený se solí, přilijeme víno a uvedeme k varu. Na co nejmenší teplotě necháme probublávat asi hodinu.

  4. Odstraníme koření a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme. Na závěr v ní necháme rozpustit lžíci másla a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s teplou bagetou, vařenými brambory, bramborovým knedlíkem či krupicovými noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!