Králičí stehýnka na červeném víně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 4 králičí stehna
- 1 mrkev
- 1/2 celeru (nebo 2 stonky řapíkatého celeru)
- 1 cibule
- 1 pórek (pouze světlá část)
- 2 stroužky česneku
- 120 ml olivového oleje
- 500 ml bujónu
- 750 ml sladšího červeného vína
- 3 bobkové listy
- 1 celá skořice
- 2 celé badyány
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce másla
- pepř
- sůl
Postup Králičí stehýnka na červeném víně
Postup přípravy receptu
-
Stehna nasolíme, opepříme a zalijeme celým množstvím olivového oleje. Přidáme bobkové listy a necháme několik hodin odležet v chladu.
Troubu rozehřejeme na 130°C, vložíme kastrol s masem a pečeme, dokud neodpadává od kosti, tedy 3-4 hodiny. Mezitím nakrájíme cibuli, pórek a zeleninu na kostičky. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Můžeme tak vrátit do vyhřáté, ale vypnuté trouby.
Kastrol s olejem postavíme na plotýnku, více zahřejeme a vsypeme kostičky celeru, mrkve, cibule a pórku. Restujeme cca 20 minut dohněda. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme horkým vývarem. Vložíme skořici a badyán, česnek utřený se solí, přilijeme víno a uvedeme k varu. Na co nejmenší teplotě necháme probublávat asi hodinu.
Odstraníme koření a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme. Na závěr v ní necháme rozpustit lžíci másla a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s teplou bagetou, vařenými brambory, bramborovým knedlíkem či krupicovými noky.