Kozí kloboučky z domácího listového těsta
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 250 g Hery na pečení
- 250 g hladké mouky
- 150 g chlebová mouka
- 200 ml vody
- 1 žloutek
- 2 lžičky octa
- 1 slabší lžička soli
- Náplň:
- 200 g kozího sýra (12 ks v balíčku)
- rybízová marmeláda
- kuličky červeného rybízu
- lístky hladkolisté petržele
- Dále budeme potřebovat:
- 1 celé vejce rozšlehané
- 2 lžíce oleje na potření (rozšlehat s vejcem)
- sezamová semínka na posypání
- hladkou mouku na posypání pracovní plochy
Postup Kozí kloboučky z domácího listového těsta
Postup přípravy receptu
-
Na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme do větší, hlubší mísy tuk. Přidáme obě mouky, žloutek, ocet, vodu a sůl a nejlépe rukama vypracujeme těsto.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie, nebo igelitového sáčku a dáme na 3 hodiny odležet do lednice. Pokud nespěcháme, můžeme nechat do dalšího dne.
Poté s těstem pracujeme, jako z kupovaným listovým těstem. Než začneme pracovat, zapneme troubu na vyhřátí. Každé kolečko sýra rozkrojíme na 4 dílky.
Pracovní plochu si mírně posypeme hladkou moukou. Těsto rozválíme na plát o síle 3-4 mm a kulatým vykrajovátkem na cukroví vykrájíme sudý počet koleček-jednu polovinu budeme plnit, druhou použijeme na přikrytí.
Na každé kolečko dáme čtvrtku sýra a necelou čtvrtku kávové lžičky marmelády. Do toho zatlačíme 2-3 kuličky rybízu a položíme lístek petrželky.
Kolečka na přikrytí náplně vezmeme mezi prsty, malinko je roztáhneme (s těstem se pracuje velice dobře) a položíme na náplň.
Vidličkou opatrně, aby jsme těsto neprotrhli, utlačíme okraje a takto připravené kloboučky přeneseme na plech, pokrytý pečícím papírem. Potřeme vejcem s olejem a posypeme semínky.
Pečeme v předehřáté troubě přibližně 12 minut do zlatavé barvy.