Kotlety dušené na víně a žampionech
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 vepřové kotlety
- sůl a pepř
- 2 větší cibule
- mouka na obalení
- olej na opečení
- vývar z masa nebo kostí
- 1 a 1/2 až 2 dl bílého vína
- několik žampionů
- špetka mletého kmínu
- 1/8 l smetany
- případně kousíček másla (nemusí být)
Postup Kotlety dušené na víně a žampionech
Postup přípravy receptu
-
Vepřové kotlety naklepeme, na okraji nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme v rozehřátém oleji po obou stranách, přesuneme třeba na talíř a ve výpeku opečeme do zlatova drobně pokrájenou cibuli. Zalijeme částečně vínem a částečně vývarem, přikryjeme a dusíme do poloměkka.
Pak vložíme žampiony pokrájené na plátky, přidala jsem i špetku mletého kmínu. Když jsou kotlety a žampiony měkké, přidáme do šťávy po troškách smetanu (po troškách přidaná se nesrazí), můžeme přidat lžičku másla, necháme pár minut povařit a podáváme.
Šťáva je jen mírně zahuštěná moukou, ve které jsme obalili kotlety, kdo má rád hustší šťávu (spíše omáčku), zahustí třeba hotovou jíškou. Podáváme s rýží nebo i s brambory, hodí se i těstoviny.