Košíčky s čokoládovým krémem z mascarpone (nebo s pařížskou šlehačkou)
Recepty, CukrovíSuroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g tuku (másla)
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 1 lžíce mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- kůra z citrónu (nemusí být)
- Pařížská šlehačka:
- 1 šlehačka (33 % tuku)
- 80-100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
- Čokoládový krém:
- 250 g mascarpone
- 1 čokoládový pudink Olé bez vaření
- 50 g kvalitní čokolády
- 1,5 - 2 dl mléka (může být nízkotučné)
Postup Košíčky s čokoládovým krémem z mascarpone (nebo s pařížskou šlehačkou)
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Formičky vysypeme polohrubou moukou (není třeba vymazávat) a namačkáme do nich kousky těsta tak, aby uprostřed byla malá prohlubeň. Plníme je maximálně do 2/3, neboť těsto nabude. Upečeme.
Připravíme pařížskou šlehačku: den dopředu svaříme šlehačku s čokoládou a dáme vychladit. Druhý den vyšleháme a naplníme košíčky. Ale to už znáte sami.
Na čokoládový krém ušleháme mascarpone s mlékem, přidáme pudinkový prášek a šleháme do zhoustnutí. Pak ještě zašleháme rozpuštěnou čokoládu. Poslední dobou se snažím dezerty dělat s méně tučnými krémy. Mascarpone je sice stejně tučné jako šlehačka, ale pudink s nízkotučným mlékem krém trochu odtuční.