Košíčky s čokoládovým krémem z mascarpone (nebo s pařížskou šlehačkou)

Recepty, Cukroví

Suroviny

300 g hladké mouky
200 g tuku (másla)
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
1 lžíce mléka
1/2 prášku do pečiva
kůra z citrónu (nemusí být)
Pařížská šlehačka:
1 šlehačka (33 % tuku)
80-100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření
Čokoládový krém:
250 g mascarpone
1 čokoládový pudink Olé bez vaření
50 g kvalitní čokolády
1,5 - 2 dl mléka (může být nízkotučné)

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Formičky vysypeme polohrubou moukou (není třeba vymazávat) a namačkáme do nich kousky těsta tak, aby uprostřed byla malá prohlubeň. Plníme je maximálně do 2/3, neboť těsto nabude. Upečeme.

  2. Připravíme pařížskou šlehačku: den dopředu svaříme šlehačku s čokoládou a dáme vychladit. Druhý den vyšleháme a naplníme košíčky. Ale to už znáte sami.

  3. Na čokoládový krém ušleháme mascarpone s mlékem, přidáme pudinkový prášek a šleháme do zhoustnutí. Pak ještě zašleháme rozpuštěnou čokoládu. Poslední dobou se snažím dezerty dělat s méně tučnými krémy. Mascarpone je sice stejně tučné jako šlehačka, ale pudink s nízkotučným mlékem krém trochu odtuční.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!